NavMenu

ILIĆ: Zakon o katastarskoj legalizaciji uskoro pred Vladom

Izvor: Tanjug Subota, 26.01.2013. 09:45
Komentari
Podeli

Velimir IlićVelimir Ilić

Ministar građevinarstva Velimir Ilić najavio je da će se Nacrt zakona o katastarskoj legalizaciji već sledeće nedelje naći u Vladi Srbije i da će iz njega biti otklonjene sve mogućnosti za zloupotrebu.

Većina primedbi Agencije za borbu protiv korupcije, koja u izvornom tekstu nacrta vidi prostor za korupciju, već su uvažene, kazao je Ilić i dodao da je za ponedeljak, 28. januar zakazan sastanak sa Agencijom, na kome će biti otklonjene sve nejasnoće.

- Ako je nešto besplatno za sve, onda tu nema korupcije. Sporni su objekti, koji su izgradeni na tuđem zemljištu, ali je takvih zdanja svega tri do cetiri odsto, dok je u svim drugim slučajevima vlasnik objekta i vlasnik parcele. Ali, i za tude zemljište smo po preporuci Ustavnog suda našli rešenje i vlasniku mora da se plati parcela - kazao je Ilić za "Novosti".

On je rekao da su za Nacrt zakona, koji je u četvrtak trebalo da bude na sednici vlade, prikupljena 24 potrebna pozitivna mišljenja, ali je Agencija sat pre sednice dostavila neke primedbe, zbog čega je povučen.

Ministar kaže da hoće "čist" zakon u skupštinskoj proceduri, pa je zato Ministarstvo građevine spremno da nacrt poboljša ukoliko su primedbe Agencije osnovane.

- Mi ne legalizujemo objekte, nego upisujemo svojinu u katastar i to od nas Evropa traži - naglasio je on i naveo da je Srbija u jedinstvenoj evidenciji nekretnina Evrope, i da "tih 1,3 miliona ili trećina ukupnog broja objekata mora da bude zavedena".

Javni objekti, kako navodi Ilić, kao što su sportske hale, razna ugostiteljska zdanja, tržni centri... moraju da idu u redovan postupak legalizacije. Tu mora da se uradi projektna dokumentacija, protivpožarna zaštita...

Što se tiče trase koridora i infrastrukturnih objekata, Ilić kaže da "tu milosti nema" - nelegalna zdanja biće kao sporna najpre upisana u katastar do izvršenja rešenja o rušenju.

Ilić je kazao da posle katastarske legalizacije neće biti više divlje gradnje, a novim zakonom o planiranju i izgradnji dozvole će se izdavati brže, investitori neće imati velike početne troškove, već će obaveze za uredenje zemljišta i razne druge takse izmiriti pre izdavanja upotrebne dozvole.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.