NavMenu

Kratki rokovi – primena brzosušećih Mapei materijala na stambenom objektu na Senjaku

Izvor: eKapija Ponedeljak, 16.05.2011. 15:45
Komentari
Podeli

Objekat na Senjaku, urađen po projektu inspirisanim arhitekturom holandskih kuća, ima četiri stambene jedinice i garažu. Fasada je urađena od opeke. Objekat odiše mirnoćom i komforom.

Kako je ostalo malo vremena do tehničkog pregleda, a po dinamici radova na redu je bila izrada izravnavajućeg sloja na terasama, izvođač je zahtevao primenu brzosušećih materijala. Kontaktirana je tehnička služba Mapei za predlog rešenja. Preporučeno je brzosušeće hidrauličko vezivo TOPCEM.

Zadovoljstvo postignutim rezultatima je usmerilo investitora da se obrati Mapei-ju i za ostale pozicije završnih radova.

Estrih sa TOPCEM-om – ekspresno sušenje

Polaganje završnih obloga na nedovoljno suve podloge prouzrokuje, usled skupljanja, smanjenje prianjanja nadgrađenih slojeva. Zahtev investitora je bio da se na terasama za nekoliko dana od momenta izravnavanja izradi pouzdana hidroizolacija i postavi obloga od keramičkih pločica. Primenom TOPCEM-a, hidrauličkog veziva za izradu brzosušećih estriha, omogućeno je postavljanje hidroizolacije posle samo 2 dana pri normalnim temperaturnim uslovima (na +23°C i 50% relativne vlažnosti vazduha) za debljinu estriha od 4 cm. Polaganje parketa u ovim uslovima moguće je posle samo 4 dana, što je u odnosu na estrihe sa klasičnim cementima kraće i do 4 puta.

Brze reprofilacije

Za sitna geometrijska odstupanja ili nepredviđena oštećenja tek završenih pozicija radova dobro je "za svaki slučaj" imati pri ruci spremne za upotrebu brzovezujuće cementne maltere. Ovi proizvodi su pouzdanije rešenje od mešavina spravljenih na gradilištu. Jedan od takvih proizvoda, upotrebljen i na ovom objektu, jeste NIVORAPID. To je brzovezujući, tiksotropni, izravnavajući cementni malter koji se koristi za zaglađivanje u debljinama od 3 do 20 mm za betonske ploče i estrihe na suvim površinama. Prohodan je već posle 2 sata. Za druge, razne brze sanacione radove, primenjen je PLANITOP 400, takođe brzovezujući, tiksotropni cementni malter sa kontrolisanim skupljanjem za nanose od 1 do 40 mm.

Pouzdana hidroizolacija

Dva dana posle izrade izravnavajućeg sloja na terasama primenom TOPCEM-a usledilo je postavljanje hidroizolacije. Mapei je predložio, a investitor prihvatio, izradu fleksibilne hidroizolacione membrane MAPELASTIC. Prednost ovakvog sistema je što se radi o ekološkom postupku za razliku od varenja bitumenskih traka, jednostavno je nanošenje i direktno lepljenje keramičkih pločica, pa su svi donji slojevi poda suvi.

Masa se nanosi gletericom u dva sloja, ukupne debljine 2 mm, sa umetanjem mrežica od staklenih alkalno otpornih vlakana MAPENET 150 čime se poboljšava premošćavanje eventualnih pukotina (čak do 1,5 mm) kod nestabilnih podloga.

Za spojeve horizontalne i vertikalne površine koriste se gumirane poliestarske trake MAPEBAND sa posebnim fazonskim elementima za obradu uglova i slivnika. Na podovima kupatila je na betonsku ploču bilo potrebno ugraditi vezni estrih. Kao i na terasama, zbog svojih brzosušećih karakteristika upotrebljen je TOPCEM. Prianjajući sloj između betonske ploče i estriha spravljen je mešavinom PLANICRETE, TOPCEM i vode. Lateks sintetičke smole PLANICRETE je višenamenski proizvod Mapei koji, pored oplemenjivanja cementnih mešavina u cilju postizanja bolje prionjivosti, služi i za pripremu veze "staro-novo" za vezne estrihe.

Mapei je predložio svoj proizvod MAPEGUM WPS za hidroizolaciju zidova od gipskartonskih ploča. Radi se o brzosućem materijalu tiksotropne konzistencije koji omogućava lako nanošenje na vertikalne površine. Uglovi, spojevi i slivnici su kao i u slučaju MAPELASTIC obrađeni trakama MAPEBAND i fazonskim elementima čime je stvorena kontinualnost hidroizolovanog sloja. Pre nanošenja MAPEGUM WPS-a, na gipsane podloge nanosi se disperziona impregnacija PRIMER G. Ovaj osnovni premaz učvršćuje podlogu i značajno povećava prianjanje sledećeg sloja.

Kad se MAPEGUM WPS nanese na upijajuće podloge, keramičke pločice mogu da se postavljaju posle 12 do 24 sata, a kod neupijajućih podloga posle 4 do 5 dana.

Postavljanje keramičkih pločica

U mokrim čvorovima, na terasama i u kuhinjama planirano je postavljanje keramičkih pločica velikog formata. Na predlog tehničke službe Mapei upotrebljen je KERAFLEX MAXI S1, fleksibilni lepak u klasi C2TE S1. Lepljenjem pločica ovim lepkom omogućeno je fugovanje na zidovima posle 4 do 8 sati, a na podovima posle 24 sata. Keramičke pločice manjih formata lepljene su tiksotropnim cementnim lepkom KERABOND T u klasi C1T koji se nanosi u debljinama do 5 mm.

Fugovanje je vršeno brzosušećom masom ULTRACOLOR PLUS, na raspolaganju u 26 boja, koja ne uzrokuje iscvetavanje i promenu boje, a vodoodbojna je i otporna na pojavu buđi.

Zapunjavanje spojeva

Spojevi između odvoda i sanitarne opreme, dilatacioni spojevi na terasama i u kupatilima zapunjavani su silikonskom masom MAPESIL AC koja je otporna na bakterije i buđ. Na raspolaganju je u 26 boja i transparentna, tako da se može izabrati isti ton kao kod masa za fugovanje.

Na prozorskim otvorima pre postavljanja ukrasne lajsne bilo je potrebno zapunjavanje trajno elastičnim kitom koji bi sprečio propadanje termoizolacije od atmosferskih uticaja. Zapunjavanje je izvršeno jednokomponentnom tiksotropnom brzovezujućom poliuretanskom masom za zaptivanje MAPEFLEX PU 45.

Polaganje parketa

Kao završna obloga predviđen je masivni parket velikog formata. Investitor je odabrao lepak ULTRABOND 913 2K, dvokomponentni epoksi-poliuretanski proizvod. Otvoreno vreme je oko 1 sat, a brušenje je moguće izvesti posle 1 - 3 dana. Pre nanošenja lepka upotrebljen je PRIMER PU60 čija je funkcija, pored učvršćivanja oštećenih estriha usled mehaničkih oštećenja, impregnacija protiv prašine i sprečavanje podizanja previsokog ostatka vlage iz estriha u drvene obloge. Za razređivanje ovog proizvoda koristi se posebni razređivač THINNER PU koji omogućava lakše nanošenje poliuretanskog osnovnog premaza.

Pod garaže

Kao završnu obradu poda garaže investitor je zahtevao boju koja će pružiti pouzdanu hemijsku zaštitu od iznenadnih izlivanja tečnosti iz automobila, a da istovremeno pruži mehaničku zaštitu i zadovolji estetske zahteve. Po datom zahtevu, Mapei je predložio svoju epoksidnu boju MAPECOAT I24 koja se odlikuje izuzetnom otpornošću na hemijske uticaje. Posle adekvatne pripreme podloge naneta je boja u tonu po želji (RAL 6021 zelena), a toniranje je izvršeno dodavanjem MAPECOLLOR PASTE koju je moguće naručiti u 26 različitih boja po RAL-u. Toner se dodaje u količini od 10% u odnosu na količinu boje, a služi za toniranje epoksidnih Mapei proizvoda za podove.

TEHNIČKI PODACI

Stambeni objekat na Senjaku, Beograd

Investitor i generalni izvođač radova: NORDVIK d.o.o.

Autor projekta: ArcoSITE d.o.o. Beograd i Stevan Šašić, d.i.a.

Vreme izvođenja radova: 2010

Mapei koordinatori: Vladimir Dimitrijević, d.i.g. i Nebojša Janić

Mapei distributeri: BWC d.o.o. Beograd, UC Partizan d.o.o. Beograd

Fotografije: Melanija Pavlović, d.i.a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Kada kupujete prvi stan obratite pažnju na porez na prenos apsolutnih prava - Kako da zbog 15 m2 vaši potomci ne izgube pravo na buduće olakšice?

Kada je reč o kupovini stana, nekad kupci nisu svesni da pojedine odluke mogu imati dugoročne posledice, posebno kada je reč o oslobođenju od poreza na prenos apsolutnih prava. Prema zakonu, članovi porodičnog domaćinstva, uključujući decu, mogu ostvariti pravo na poresko oslobođenje, ali postoji jedna ključna stavka koju treba imati na umu: jednom kada se to pravo iskoristi, ne može se ponovo ostvariti. Kako objašnjava advokat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.