NavMenu

Pod Kosmajem kao u dolini Napa - Naselje Kosmiko Hill imaće vile u vinogradima, sopstvenu vinariju i spa centar, golf vozila... (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.03.2022. 11:25
Komentari
Podeli
Vile u nizu (Foto: MiProjekt)Vile u nizu
Ne tako davno eKapija je već pisala o tome da Kosmaj i Avala polako postaju "novo Dedinje", sa sve većim brojem luksuznih vila koje niču na ovim beogradskim planinama, a sada vam predstavljamo projekat koji život na Kosmaju podiže na jedan još viši nivo.

Luksuzni život među vinogradima mnoge asocira na čuvenu vinsku dolinu Napa u Kaliforniji. Upravo to je inspirisalo vlasnika firme Kosmiko doo Beograd Miroslava Stanojevića da se upusti u projekat gradnje u Srbiji jedinstvenog HedoWine rizort koncepta, u podnožju planine Kosmaj, u selu Nemenikuće.

- Čitavu ideju pokrenuo sam 2012. godine kupovinom zemlje u zaseoku Košutica i postavkom zasada vinograda. Koncept koji je prvobitno podrazumevao hotel i nekoliko apartmana prerastao je u Kosmiko Hill, luksuzni rizort – kondominijum koji predstavlja spoj urbanog luksuza i prirode, sa vilama, vinogradima, vinarijom, restoranima, spa centrom... – kaže za eKapiju Stanojević, koji je i sam živeo u Napi.
Luks vile sa bazenima (Foto: MiProjekt)Luks vile sa bazenima

U kompleksu vrednom 20 mil EUR, prema rečima našeg sagovornika, trenutno se završavaju radovi na prvoj fazi gradnje, a kada bude kompletno završen u trećem kvartalu naredne godine, Kosmiko Hill prostiraće se na 200.000 m2.

- Kompleks će obuhvatiti 34 vile, od čega 12 vila u nizu, 10 vila sa ukupno 40 apartmana i 12 luks vila sa bazenima. Pod vinogradima će biti 100.000 m2, a stanari će na raspolaganju imati i velnes i spa centar, vinariju, dva restorana i kafeteriju – objašnjava naš sagovornik.
Pogled na vinograde (Foto: MiProjekt)Pogled na vinograde

Zanimljivi su i nazivi vila koje su konceptualno podeljene na "šumski" i "baštenski" deo rizorta, u zavisnosti od toga da li gledaju na vinograde ili šumu. Prve nose prigodna "biljna" imena poput Ruže, Maslačka i Lepog Jove, dok se druge zovu po čuvenim slikarima Daliju, Moneu, Pikasu i van Gogu i imaju privatne bazene i ravne zelene krovove.

- U kompleksu je planirana i jedna posebna vila nazvana Majkl Rot, konceptna parterna vila sa bazenom dužine 28 metara i velnes blokom, urađena od balvana ariša u stilu francuskih šaleta, a namenjena je Amerikancu koji dolazi u Srbiju da živi – kaže Stanojević.
Vila Majkl Rot (Foto: MiProjekt)Vila Majkl Rot

Poseban kuriozitet Kosmiko Hill naselja činiće velnes spa centar, kao i vinogradi i vinarija.

- Wellnes centar pod nazivom Okinava imaće veliki panoramski zatvoren bazen sa 2 hidro bloka, SPA deo sa 4 tipa saune, relaks sobom sa vodenim krevetima, kardio teretanu i fizio blok sa centrom za fizikalnu terapiju i sobama za masažu – navodi Stanojević.
Bazen u velnes i spa centru (Foto: MiProjekt)Bazen u velnes i spa centru

Kada je reč o vinariji, proizvodnja vina je, kaže, pokrenuta još 2017. godine.

- Vinarija Vinokratija proizvodi etikete Mangup, Zeecer i Ringišpil od sorti Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot i Tamjanika, a distribuciju proizvodnje od 25.000 boca godišnje radi firma Calix doo iz Beograda. U master planu projekta predviđena je i izgradnja posebnog objekta vinarije u okviru kompleksa, sa ugostiteljskim sadržajem – otkriva sagovornik eKapije.

Pogled iz vazduha (Foto: MiProjekt)Pogled iz vazduha

Rezidenti će na raspolaganju imati i multifunkcionalne sportske terene i staze za treking, a Stanojević dodaje da koncept Kosmiko Hill resorta promoviše obnovljive izvore energije i zaštitu prirode, pa će se unutrašnji saobraćaj u kompleksu obavljati isključivo malim električnim malim vozilima - golf vozilima i električnim biciklima, uz primenu solarnih panela i preradu otpadnih voda bioseparatorima za dobijanje tehničke vode za zalivanje.

Projektanti kompleksa su bračni par Tamara i Milorad Povlenović iz beogradskog projektantskog biroa MiProjekt, a Kosmiko Hill Stanojević gradi u partnerstvu sa firmom Sloga Construction iz Kragujevac koja je glavni izvođač radova.

B. Petrović
Fotogalerija
Kosmiko Hill
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.