NavMenu

Avala i Kosmaj su novo Dedinje - Na beogradskim planinama traži se "vila više" (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.12.2021. 15:59
Komentari
Podeli
Avala home concept (Foto: XZZI studio)Avala home concept
Dedinje je od još vremena vladavine Karađorđevića sinonim za prestiž i stecište imućnijih Beograđana. Ipak, nova vremena donose nove trendove – moderni koncepti gradnje u svetu i savremena kultura stanovanja u ograđenim zajednicama, o čemu je eKapija već pisala, preuzimaju primat i kod nas.

Osim toga, Beograd postaje prenaseljen i ljudi sa dubljim džepom žele veći mir i privatnost, ali uz obaveznu blizinu grada i dobru vezu sa njim.

Upravo to su razlozi što na obroncima beogradskih planina, mahom na Avali i Kosmaju, u poslednje vreme u sve većem broju niču naselja sa luksuznim vilama, kakvih se ne bi postidele ni mnogo veće svetske metropole.

Avala home concept (Foto: XZZI studio)Avala home concept

Jedno od takvih naselja gradi se na Avali, na području koje zovu upravo "malo Dedinje". Prema rečima investitora Aleksandra Ćirića, vlasnika firme Ćirić home invest, Avala home concept je zamišljen kao luksuzno naselje od dvadesetak kuća u mediteranskom stilu, sa ravnim krovovima i infiniti bazenima s pogledom na Avalski toranj.

- Interesovanje je veliko, počeli smo gradnju proletos i već rasprodali sve vile iz prve faze koju ćemo privesti kraju u septembru sledeće godine, dok će kompletno naselje biti završeno krajem 2023.

Avala home concept je, prema rečima našeg sagovornika, ograđeno naselje koje nudi kuće od 135 do 200 m2, na uređenim parcelama od 6 do 10 ari.
Avala home concept (Foto: XZZI studio)Avala home concept

- Svaka kuća imaće infiniti bazen sa uređenom plažom i mini spa kutak sa đakuzijem, koji će gledati na Avalski toranj. Takođe, tu je i smart home sistem, odnosno upravljanje kućom putem telefona, podno grejanje i 2 parking mesta – objašnjava Ćirić i dodaje da će naselje imati i zajednički sadržaj u vidu prostora za okupljanja i proslave i teretane na otvorenom sa delom za decu.
Avala home concept (Foto: XZZI studio)Avala home concept

Naselje je, napominje, ograđeno, ima rampe i monitoring sistem 24 časa dnevno, a moguće je uključiti i održavanje bazena i dvorišta.

Projekat naselja Avala home concept potpisuju arhitekta Božidar Nestorović i Urban plan doo Beograd, a 3d vizuale je uradio beogradski XZZI studio.

Ćirić za eKapiju navodi da planiraju i gradnju novih naselja ovog tipa, te da su već u pregovorima za još jedan plac na Avali i da će ta gradnja verovatno krenuti i pre nego što Avala home concept bude završen.


K10 (Foto: IQ Architects)K10

A malo dalje, podno Kosmaja, na pola sata vožnje od Beograda, u katastarskoj opštini Rogača u planu je gradnja luksuznog naselja K10.

Prema rečima Davida Šaljića, suvlasnika firme High Level Consulting doo Beograd, naselje od 10 kuća je u fazi dobijanja građevinske dozvole, a početak gradnje planiran je za mart sledeće godine, dok bi radovi trebalo da se završe u avgustu 2023.


- Naselje ukupne površine 1,2 hektara imaće luksuzne vile od 91, 112 i 172 m2 na parcelama od 10 ari, opciono sa bazenima, i odlikovaće ga savremena arhitektura i integracija celog kompleksa u prirodno okruženje. Lokacija je takva da omogućava pogled na tri strane sveta, a naselje će biti ograđeno, sa rampom i video nadzorom, kao i alarmnim sistemima protiv provale, požara i dima i poplava – navodi Šaljić za naš portal.

On dodaje da će kuće većih kvadratura imati i finske saune i garaže, a svaka vila imaće 2 parking mesta.
K10 (Foto: IQ Architects)K10

Projekat za naselje K10 uradio je IQ Architects sa sedištem u Moskvi.

I High Level Consulting, po rečima našeg sagovornika, već ima zainteresovane kupce i planira da nastavi sa gradnjom ovog tipa naselja, ali i većih, slobodnostojećih vila po zahtevu kupaca.

B. Petrović


Fotogalerija
Avala i Kosmaj - novo Dedinje
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.