NavMenu

Novo ruho najsevernijeg grada u Srbiji - Pogledajte kako će izgledati centar Subotice (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 07.07.2015. 12:51
Komentari
Podeli
Budući izgledBudući izgled
Centar Subotice uskoro će dobiti novo ruho, a rešenje budućeg izgleda je predstavljeno nedavno u Zavodu za urbanizam Subotice. Projektom je obuhvaćeno centralno gradsko jezgro, Trg slobode, Trg republike, ulica Korzo, Štrosmajerova, Matije Korvina, Age Mamužića, Albe Malagurskog i Ernea Lanjija.

Prema Planu detaljne regulacije centra grada Subotice omogućeno je sprovođenje rekonstrukcije i preuređenja postojećih javnih površina. Nakon sprovedenog konkursa i izbora nagrađenih, "Direkcija za izgradnju Grada Subotice" je podnela zahtev za izradu Urbanističkog projekta za uređenje trgova i ulica u centru najsevernijeg grada u Srbiji.

Arhitekta Karolj Terteli, projektant novog rešenja, rekao je za "eKapiju" da je koncept korišćen prilikom izrade urbanističkog rešenja preuzet iz prvonagrađenog konkursnog rada.

- Polazna ideja za oblikovanje popločanja definisana je pozicioniranjem centralnog simbola "urbanog vrtloga" na Trgu slobode (koncentrični krugovi oko centralne tačke) koji predstavlja polaznu tačku iz koje se zrakasto pružaju naglašene pešačke trase tj. primarni pravci kretanja kroz centralno gradsko jezgro – navedeno je u Urbanističkom projektu.

Materijalizacija predmetnog prostora koje čini gradsko jezgro osmišljena je u tri komplementarne "doživljajne boje".


- Osnovnu boju čine valeri prirodnog granita, primenjeni na centralnom "vrtlogu" sa pripadajućim zracima izvedenim u obliku kaldrme kao i granitnog popločanja (ispune) sa završnom glatkom obradom koji na svoj način ističu doživljaj urbanog. Drugu boju čini prirodna tekstura klinker opeke (poprečne trake žute i crvene boje) korišćena za naglašavanje obodnih kontura, a u cilju ostvarenja bliske veze sa arhitektonskim nasleđem grada. Dok treću boju čine kombinacija zelene i plave odnosno zelenih i vodenih površina - navodi autor.

Postojeće zelene površine se zadržavaju izuzev prostora u neposrednoj blizini kružnog toka koji će se uskladiti sa planiranim rešenjem izmeštene saobraćajnice i biciklističke staze u Ulici Štrosmajerova.

Vodene površine se u okviru predmetnog prostora pojavljuju u različitim oblicima. Postojeća Plava fontana se kao takva zadržava, dok se na mestu Zelene fontane planira izgradnja parterne fontane koja bi korišćenjem elemenata postojeće aludirala na nekadašnju fontanu uz upotrebu novih tehničko-tehnoloških rešenja. Planirana vodena površina bila bi locirana u Ulici Štrosmajerova u vidu stilizovanog plitkog vodenog korita. Stilizovani potok planiran je da se uradi u AB bazenu obloženom granitnim pločama čija će se arhitektura uklopiti u ortogonalno rešenje popločanja.


Uklapanje u urbano okruženje ostvareno je i povezivanjem sa važećim urbanističkim rešenjem Manifestacionog trga na Trgu cara Jovana Nenada, uz poštovanje i uvažavanje postojećeg zaštićenog gradskog jezgra.

U skladu sa uslovima investitora, većina urbanog mobilijara se zadržava na postojećim lokacijama. Pozicije kandelabera ostaju iste s tim da će biti dopunjene na Trgu slobode u zavisnosti od odabira konačnog arhitektonskog rešenja zelene fontane i buduće fasade Narodnog pozorišta.

Kako su mediji pisali, plan je da se u više faza centar Subotice pretvori urbanističku celinu koja podrazumeva pešačke staze i popločavanje klinker opekom. Za prvu fazu, popločavanje oko Gradske kuće, grad je izdvojio 10 miliona dinara, a radovi bi mogli da počnu od jeseni.

Fotogalerija
Novi centar Subotice
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija

Oerlikon dolazi u Srbiju i donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake

Potpisivanjem ugovora o izgradnji i zakupu hale za švajcarsku grupaciju Oerlikon (Erlikon) u tehnološkom parku UNIOR Components-a u Kragujevcu, ozvaničena je saradnja ove dve kompanije. Globalni lider u domenu površinske zaštite, koji posluje u 38 zemalja sveta, na ove prostore donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake koja do sada nije bila direktno dostupna na tržištu. Dolazak Erlikona u Srbiju posebno je značajan za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.