NavMenu

"Školsko mleko" za učenike u Gornjem Milanovcu i Šapcu – Nastavak akcije "Tetra paka" i "Mlekare Šabac"

Izvor: eKapija Utorak, 15.03.2011. 13:08
Komentari
Podeli

Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Gornjem Milanovcu i Šapcu će tri puta nedeljno dobijati mleko u školi, u okviru projekta "Školsko mleko".

Imajući u vidu značaj balansirane ishrane kod dece u najranijem školskom uzrastu, kao i potrebe za dnevnim unosom kalcijuma, magnezijuma, proteina i fosfora, "Tetra Pak" je u saradnji sa "Mlekarom Šabac" 2009. godine pokrenuo pilot projekat "Školsko mleko". Cilj projekta je da se deci i van kuće, u školi, kroz mleko obezbedi redovan unos ovih važnih sastojaka. Evaluacija pilot projekta u 2009. godini pokazala je da 91% roditelja želi da se ovaj projekat nastavi. Dobijeni rezultati ohrabrili su partnere u projektu da projekat "Školsko mleko" nastave, tako da će učenici od prvog do četvrtog razreda u osnovnim školama u Šapcu i Gornjem Milanovcu dobijati tri puta nedeljno mleko u školama od marta do juna 2011. godine.

Mleko je pakovano u aseptično kartonsko pakovanje od 200 ml sa slamčicom, proizvedeno pod strogo kontrolisanim uslovima. Prednost mleka u kartonskoj ambalaži je pre svega u tehnologiji obrade mleka, koja obezbeđuje bezbednost hane i dugoročno očuvanje svih važnih sastojaka. Brend "Školsko mleko" namenjen je deci i nije komercijalan – može se naći samo u školama.

Projekat "Školsko mleko" se sprovodi u mnogim zemljama širom sveta, sa ciljem da obrazuje kako decu, tako i roditelje o zdravoj ishrani i pomogne u sticanju zdravih navika u najranijem uzrastu školske dece. Zahvaljujući pilot projektima ove vrste, program "Školsko mleko" postao je nacionalni program u zemljama poput Poljske, Portugalije, Nemačke, Japana, Tajlanda, Meksika, Irana i mnogih drugih.

Projekat je u Srbiji je podržalo Ministarstvo zdravlja, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstvo prosvete kao i lokalne opština na kojima se program sprovodi. Od 2009. godine, program "Školsko mleko" je započeo i u Srbiji, i time je uvrstio u red zemalja koje uspešno sprovode ovu inicijativu zdrave ishrane i obrazovanja dece o pravilnom i zdravom načinu života.

Prema rezultatima nedavno sprovedenog istraživanja GFK agencije među decom školskog uzrasta, samo 6% konzumira belo mleko van kuće u toku školskog dana. Čak 83% učenika tvrdi da sami odlučuju o izboru napitaka tokom školskog dana, i gotovo polovina anketirane dece pri izboru namirnica koje konzumira uopšte ne razmišlja koliko i da li je namirnica zdrava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.