Izvor: Beta/Tanjug | Utorak, 08.11.2016.| 15:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanije u Srbiji uložile 1,2 milijarde dinara u društveno odgovorno poslovanje

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Kompanije članice Foruma za odgovorno poslovanje, njih 18, uložile su u 2015. godini više od 1,2 milijarde dinara u pomoć društvenoj zajednici.

Potpredsednik Foruma za odgovorno poslovanje Marinos Vatis je kazao da je od te pomoći 52% novca bilo namenjeno lokalnim zajednicima, 33% razvoju radnog okruženja, a 15% je potrošeno na zaštitu životne sredine.

Članice Foruma podržale su 883 projekta i 650 organizacija, volontirale više od 14.000 sati, njihovi zaposleni izdvojili su više od tri miliona dinara, dok je vrednost njihove nefinansijske donacije premašila 201 milion dinara.

U podršku lokalnim zajednicama kompanije su ukupno uložile više od 600 miliona dinara, a najveći broj projekata realizovan je na teritoriji Novog Sada, Niša i Kraljeva.

Investicije u projekte zaštite životne sredine iznosile su više od 144 miliona dinara, a na reciklažu je predato više od 2.000 tona otpada različitih vrsta.

Predsednik Foruma za odgovorno poslovanje Dejan Turk je rekao da članice tog udruženja podržavaju Evopski pakt za mlade, koji mladim ljudima omogućava da se obrazuju, usavršavaju i razvijaju svoje veštine. Turk je naveo da je od 4.300 mladih koji su bili učesnici programa, 123 dobilo posao.

Kako je istakao izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje Neven Marinović, rezultati nisu pokazali kako se ponaša ceo privatni sektor, već samo mali broj kompanija, ali, dodao je, reč je o vodećim i uticajnim kompanijama koje postavljaju trendove poslovanja.
S druge strane, dodao je Marinović, država nedovoljno podstiče društveno odgovorno poslovanje, ukazujući na činjenicu da se plaća porez na donacije u robi i uslugama.

On je naglasio da u ostalim zemljama Evrope postoje različita rešenja podrške društveno odgovornom poslovanju, i da bi Srbija, za početak, mogla da ukine PDV na donacije.

U Godišnjem upitniku o društveno odgovonom poslovanju u 2015. godinu učestvovale su članice Foruma: Vojvođanska banka, Banca Intesa, Coca-Cola Hellenic, CRH Srbija, Delhaise, Delta holding, Direct media, Erste banka, EY, Eurobanka, Represent Communications, Societe Generale banka, Telekom Srbija, Telenor, Titan cementara Kosjerić i Vip mobile.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.