Izvor: eKapija | Utorak, 21.12.2021.| 08:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mia Zečević, generalna direktorka kompanije Novaston - Poverenje je osnova svakog uspešnog poslovanja

Mia Zečević
Mia Zečević (Foto: NMC)
Još jedna izazovna godina koju je obeležila pandemija koronavirusa polako se bliži kraju. Tim povodom razgovarali smo sa Miom Zečević, generalnom direktorkom kompanije Novaston o rezultatima, trenutnoj situaciji na tržištu nekretnina, poslovnim projektima i budućim ambicijama.

Mia Zečević je naglasila kako je u današnjem poslovnom okruženju najvažnije poverenje. Upravo zbog velike pouzdanosti, kompanija Novaston danas se pozicionirala kao lider u oblasti ritejl industrije, upravljanju i izdavanju nekretnina. Stabilizacija prilika i ostvareni rezultati omogućili su da se intenzivnije razmišlja o proširenju delatnosti, kao i širenju poslovanja. Važniji projekti u narednom periodu za kompaniju Novaston biće pojačano prisustvo na tržištu Hrvatske i investicije u segmentu poslovnog prostora gde postoji "horničan nedostatak" ponude.


eKapija: Bliži se kraju 2021. godina. Kao i prethodna, i ova je bila puna izazova. Kako se kompanija Novaston snašla u izmenjenim okolnostima? Da li ste ostvarili zacrtane planove?

- Poverenje je osnova svakog uspešnog poslovanja. Novaston se već u Srbiji i regionu pozicionirao kao visoko pouzdana i profesionalna kompanija, čiji timovi eksperata sa domaćim i internacionalnim iskustvom primenjuju savremene tehnologije i rešenja pristupajući posebno svakom klijentu. Pozicionirani u ritejl sektoru, nastavljamo da modernizujemo i razvijamo našu platformu prvenstveno u sektorima poslovnog prostora i logistike. Imamo i velike projektne planove u regionu, a do tada nastavljamo uspešnu saradnju sa gotovo svim glavnim domaćim i inostranim investitorima i kompanijama (IMMOFINANZ, NEPI Rockcastle, GTC, Ikea, BIG CEE, Schneider Electric, MK Group, Aleksandar Gradnja, AB Market, Granit Invest).


eKapija: Novaston je već postalo prepoznatljivo ime u oblasti upravljanja ritejl parkovima i šoping centrima. Kako ocenjujete trenutnu situaciju na tržištu?

- Trenutna situacija se može oceniti kao stabilna. Nakon prvog kvartala ove godine nije bilo jakih restriktivnih mera koje bi uticale na rad šoping centara i ritejl parkova, što se pozitivno odrazilo na rast broja posetilaca, kao i na rast prometa. Primera radi, prometi u najposećenijim ritejl parkovima kojima Novaston upravlja u 2020. godini su porasli za 3%, dok se u ovoj godini beleži značajniji rast od 16% u odnosu na isti period 2020. godine.

Interesantno je da porast prometa nije propraćen porastom posećenosti. Prošle godine je posećenost u pomenutim ritejl parkovima značajno opala, prosečno za 12%, dok je u 2021. godini porasla za 10%. Dakle, nivo posećenosti se još nije vratio na nivo iz 2019. i to za okvirno 2%, što se može objasniti povećanjem potrošačkih navika posetilaca, generalnom ekonomskom situacijom i porastom maloprodajnih cena na tržištu.

Naše iskustvo pokazuje da, bez obzira na epidemiološke uslove, i dalje postoji tražnja za maloprodajnim prostorima u sekundarnim gradovima, što je potvrdilo otvaranje Puls Shopping Parka u Pirotu, kojim sada operativno upravljamo. I dalje postoje investitorski apetiti u kupovini maloprodajnih centara i jačanje pozicija na ritejl tržištu. Takvi primeri su kupovine SC Kragujevac Plaza i Kruševac Shopping Parka od strane BIG Shopping Centers-a, u kojima je takođe ekskluzivno posredovala naša kompanija. Kompanija MPC Properties je nedavno kupila Delta City Shopping Center, dok je naš dugogodišnji strateški partner austrijski IMMOFINANZ kupio četiri ritejl parka Posejdon grupacije.


eKapija: Da li se u narednoj godini može očekivati uspostavljanje boljeg poslovnog ambijenta kada su u pitanju ritejl parkovi?

- Sledeća godina će takođe biti u znaku novog prilagođavanja, kao što je ova bila godina oporavka i adaptiranja. S druge strane, poslovni ambijent će zavisiti od nas samih, od načina kako ćemo koristiti poslovne, finansijske i energetske resurse. Očekujemo da će ritejl parkovi i dalje raditi stabilno i da će se neizdati prostori brzo izdavati, jer se novi-stari zakupci šire i razvijaju.

Velika briga svih stejkholdera je trenutna situacija na tržištu energenata, odnosno veliko poskupljenje električne energije što nas okreće ka obnovljivim izvorima energenata, reciklaži i cirkularnoj ekonomiji.

Kada je reč o Novastonu, finalizirali smo izdavanje maloprodajnog prostora u Ava Shopping Park-u, koji se razvija neposredno pored Robne kuće IKEA na Bubanj Potoku. U toku su konstruktivni radovi i naš project tim paralelno radi koordinaciju, usklađivanje i odobrenje projekata zakupaca.

(Foto: Novaston)

eKapija: Poslednje informacije sa tržišta ukazuju da postoji ozbiljan nedostatak poslovnog prostora. Kako gledate na ovu situaciju i kakvi su planovi Novastona u ovom segmentu tržišta?

- Da, može se reći da postoji "hronični" nedostatak poslovnog prostora. Po ukupnom obimu kancelarijskih kvadrata još uvek smo daleko od Budimpešte, Sofije, Bukurešta. S druge strane, stalni rast IT industrije, kako novodolazećih kompanija, tako i otvaranje ili preseljenje regionalnih centara postojećih firmi u Beograd, još više diže potražnju za kvalitetnim kancelarijskim prostorom. Već su započeti mnogi novi projekti, a oni koji su završeni izadati su po planiranim cenama.

Jedna od posledica pandemije jeste razvoj kombinovanog modela poslovnog prostora, a prednosti po pitanju zakupa imaju moderne zgrade sa opcijom prirodne ventilacije, prilagođenim sistemima centralne klimatizacije.

Naša kompanija se aktivno fokusira na svojevrsno prilagođavanje projekata tržištu, prvenstveno onih koji iz različitih razloga nisu "zaživeli" i omogućili savremen vid poslovanja svojim zakupcima. Takođe, dodala bih i da kod nas, kao i u regionu, nema dovoljno raspoloživih industrijskih i magacinskih prostora na najpoželjnijim lokacijama, što dovodi i do stalnog porasta zakupnina za logističke prostore. To je sektor u kojem ima došta šansi za poslovanje.


eKapija: Tokom godine često smo čuli najave o tome da želite da se pozicionirate u sektoru poslovnog prostora i logistike. Šta se dešava u tom segmentu poslovanja Novastona? Ima li nekih novih projekata u najavi?

- Naš Novaston Asset Management, kao deo platforme, ekskluzivni je zastupnik za izdavanje atraktivnog poslovnog prostora "Revolucija" u Beogradu. Reč je o objektu površine c. 10.000 m2, koji gradi kompanija Granit Invest na Vračaru. Istovremeno sa kompanijama Schneider Electric i Novkabel smo aktivni na razvoju budućeg objekta Razvojnog centra Schneider Electric u Novom Sadu (oko 20.000 m2 bruto površine). Sarađujemo i sa drugim velikim kompanijama i investitorima na razvoju različitih poslovnih objekata, kao što je buduća poslovna zgrada u ulici Vuka Karadžića. Takođe, pratimo nove koncepcije koje donosi "nova normalnost", a koje između ostalog uključuju veću efektivnost i digitalna rešenja za beskontaktno komuniciranje.


eKapija: Kakvi su Vam planovi za naredni period? Gde Novaston želi da se pozicionira na izazovnom tržištu nekretnina?

- Pored tekućih i budućih projekata u Srbiji, posvetićemo se još boljem pozicioniranju na hrvatskom tržištu. Posebnu pažnju usmerili smo na veliki rezidencijalno-turistički projekat u Istri, sa više od 250 luksuznih nekretnina za odmor ili stanovanje, bruto površine c. 100.000 m2. Tu smo angažovani na postavci celokupnog sistema - asset, property i facility upravljanja i organizacije, uključujući i marketing. Aktivni smo u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a širimo poslovanje i u Sloveniji i Makedoniji.

Nikola Ignjatović

Celokupan sadržaj biltena možete pogledati OVDE.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE