NavMenu

Branislava Antović, modni blog Brana's Divine World - Nisu je zvali ni da volontira, ona razvila svoj biznis

Izvor: eKapija Nedelja, 03.11.2019. 16:49
Komentari
Podeli
Branislava Antović (Foto: Wannabe tim)Branislava Antović
Kada je 2010. godine završila Fakultet političkih nauka u Beogradu u upisala master studije na Fakultetu za bezbednost, Branislava Antović je poslala CV na adrese nekoliko medijskih kuća u Beogradu. Kako kaže, kao sveže diplomirani novinar želela je da počne da volontira, kako bi stekla bilo kakvo iskustvo. Međutim, nikada nije dobila odgovor ni iz jedne redakcije.

Preuzela je stvar u svoje ruke i pokrenula modni blog. To se pokazalo kao ispravan korak, jer je njen hobi prerastao u veoma uspešan biznis.

- Željna pisanja i bilo kakavog vida kreativnog izražavanja, rešila sam da ne sedim skrštenih ruku već da učinim ono što mi se nekoliko meseci motalo po glavi kao zanimljiva opcija - pokrenula sam sopstveni blog. I to modni. U to vreme, takve blogove sam i sama pratila i neizmerno su me inspirisali. Bili su to pretežno inostrani blogovi i samo nekoliko domaćih, koji tek što su počeli da se pojavljuju. Mada sam oduvek volela da obraćam pažnju na oblačenje i modu u globalu, nikada nisam ni slutila da ću pisati o njoj. Ipak, tog 12. oktobra 2010. godine, na dan kada sam otvorila svoj blog, zatekla sam sebe kako činim upravo to. I uživala sam. Jako - kaže za eKapiju Branislava Antović, osnivač i glavna urednica bloga Brana's Divine World.

Ove godine, Branislava je i kandidat za nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja koju Udruženje poslovnih žena Srbije dodeljuje 13. put.

Kako kaže, tada nije mogla ni da nasluti da će imati svoju firmu i da će blogovanje zapravo postati njen pravi posao. Naime, vrlo brzo počela je da niže uspehe. Tri godine nakon pokretanja bloga Branislava počinje profesionalno da se bavi blogovanjem. Iste godine dobija priznanje od strane PC Press magazina za jedan od pet najboljih blogova i jedan od 50 najboljih sajtova u Srbiji za 2013. godinu. Sledeće godine brend Grand Aroma uvrstio je na spisak 50 uspešnih žena Srbije, a domaći magazin Bazar nagrađuje je nagradom "Ličnost od stila". U novembru 2018. godine, u okviru manifestacija Wannabe Digital Awards, proglašena je za lifestyle blogera godine.

- Te 2010. godine kada sam počinjala, pojam blogovanja bio je nejasan većini, a zarada od njega daleko i od misaone imenice. Ipak, ono što je počelo kao želja da iskažem svoju kreativnost i novinarske potencijale, tri godine kasnije postalo je i posao. Pre toga, bio je moj virtuelni CV uz pomoć kojeg sam uspela ono što nisam uz klasičnu biografiju - dobila sam priliku ne samo da stičem novinarsku praksu već i da radim kao novinar, a kasnije i kao urednik - navodi Branislava.

(Foto: Wannabe tim)
Inspiraciju za blog, priče i postove na društvenim mrežama Branislava pronalazi u svojoj svakodnevnici.

- To je najveća istina. Najlepše ideje rodile su se iz najbanalnijih situacija, samo je potrebno pažljivo ih posmatrati i osluškivati. Sve je tu, na dohvat ruke, samo u žurbi to ne primećujemo. Na primer, kada sam svojevremeno šetala ulicom Kralja Petra primetila sam zanimljiv izlog. Zastala sam, osmotrila i shvatila da je reč o parfimeriji koja je na tom mestu već 60 godina. Sledećeg trenutka imala sam ideju o postu. Kada sam je realizovala bio je to jedan od najčitanijih i najvoljenijih postova na blogu. Nešto slično se ponovo desilo, ali o tome neću previše, kako ne bih pokvarila priču koju spremam - kaže naša sagovornica.

Često se svi zapitamo da li od Instagrama ili Jutjuba može da se zaradi, i da li je blogovoanje posao koji donosi zaradu, koji vam plaća račune i od koga može da se živi. Branislava kaže da svakako može.

- Uz mnogo rada i truda, kvalitetan sadržaj, publiku koja će vam biti verna i uz kredibilitet koji je stvoren i potvrđen vremenom, blog može da preraste u posao i donese zaradu od koje možete živeti, pa i platiti svoje saradnike. Blog svakako pruža mnogo mogućnosti i prilika za specifična iskustva, ali sa druge strane iziskuje mnogo rada i potvrđivanja, te bilo kakva priča o lakoj i brzoj zaradi nikako ne odgovara stvarnom stanju stvari.

Kako ističe, kao i u svakom drugom preduzetničkom poslu, i u ovoj vrsti profesije neophodno je strpljenje.

- Neretko prođe i do godinu dana dok vas industrija ne primeti i ne stigne prva, konkretna prilika za neki vid nadoknade za vaš posao. U ovom poslu neretko je to kompenzacijski vid naknade. Međutim, ukoliko predano radite svoj posao, istrajni ste i kvalitetni, zarada neće izostati. Ipak, ona vam ne sme biti glavni razlog za pokretanje ovog bloga jer ako je tako, sigurna sam da nećete dugo izdržati niti istrajati - navodi Antović.

Ako se pitate šta to jedan blog čini uspšenim i na koji način je najbolje privući publiku, Branislava kaže da ni u ovom poslu, kao ni u jednom drugom, nema konkretnog recepta, zakonitosti, formule.

(Foto: Wannabe tim)

- Ipak, ono što sam uvek isticala i što ću uvek isticati kao najvažniji momenat uspešnog blogovanja jeste kvalitetan sadržaj. On vam možda neće doneti masovnu praćenost, veliku popularnost, brojke od kojih vam se zavrti u glavi, ali za uspešno blogovanje to vam nije ni potrebno. Potreban vam je kvalitetan sadržaj koji će privući kvalitetnu publiku, sa kojom će porasti i kredibilitet vašeg rada i bloga, a upravo od tog kredibiliteta zavisi i sve ostalo, posebno uspeh i monetizacija bloga.

Za priznanja koja je dobila, naša sagovornica kaže da su ona lepa potvrda da ono što radite ima određenu vrednost i da ste na pravom putu.

- Takođe su i podstrek da još predanije nastavite dalje. I naravno, doprinose vašem, ali i kredibilitetu vašeg rada - kaže Branislava.

Svaku dobru priču na blogu ili društvenim mrežama prate i dobre fotografije. Branislava je tu ulogu poverila Jovani Tomašević.

- Ona je po mom mišljenju jedna od najših najbojih lifestyle fotografa, moja je desna ruka i neko ko je zadužen za vizuelni identitet mog bloga. Neretko ulogu fotografa preuzima i moj suprug i njegova pomoć i podrška u ovom pogledu mi izuzetno znače. Vrlo, vrlo često sama kreiram fotografie koje prate tekstove na mom blogu ili zavšre na mojim društvenim mrežama. Blogovanje mi je donelo mnogo ljubavi. Fotografija je jedna od njih - kaže Branislava.

Danas, kada u Srbiji, regionu, pa i celom svetu postoji veliki broj blogera, izazov je ostati svoj i trajati. Branislava kaže da je tajna u poznatom klišeu - biti svoj.

- Znam da zvuči izlizano, ali sva istina je smeštena u te dve reči. Jedino tako možemo da budemo originalni. Ne postoji osoba koja je u potpunosti slična nama, svako od nas je jedinstven. Zato i ono što radimo, ukoliko jeste odraz naše ličnosti, mora biti jedinstveno i originalno. Sve drugo vrlo lako prepoznaju i još lakše prezru čitaoci - kaže za eKapiju Branislava Antović.

D. Obradović



Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.