NavMenu

Gabriela Lungu, osnivač nomadske laboratorije WINGS Creative Leadership Lab - Danas nema kreativnosti bez tehnologije!

Izvor: eKapija Petak, 12.10.2018. 11:40
Komentari
Podeli
Gabriela LunguGabriela Lungu
Gabriela Lungu, Integrated ECD i osnivač nomadske laboratorije WINGS Creative Leadership Lab, biće jedna od predavača na festivalu KAKTUS 2018, koji će biti održan 12. i 13. novembra u hotelu Hyatt Regency u Beogradu. Njena tema biće "Creativity. Who does it better?", a tim povodom Gabriela govori o značaju kreativne kulture, zašto je važna saradnja između PR-a i marketinga i kako tehnologije definišu put kreativnosti.

Prošle godine na Praxis-u u Indiji govorili ste o ulaganju u kreativnost kroz treninge. Koliko je važno i vredno imati i stvarati kreativnu kulturu?

- Kultura kreativne izvrsnosti od suštinske je važnosti u sektoru marketinga i komunikacija, i dokazano je da postoji jaka veza između kreativnosti i poslovnog uspeha. Ali ipak, u mnogim kompanijama ovo nije praksa. Vrlo malo kompanija – agencija i klijenata – ima stvarnu kreativnu strategiju, a kreativnost je mnogo puta samo stvar slučajnosti. Lideri nemaju jasno razumevanje svoje uloge u pokretanju ove kulture ili specifičnim akcijama koje treba da realizuju. Želim to sve da promenim, i to je jedna od stvari u koje sam fokusirana sa mojom kreativnom laboratorijom WINGS.

Zagovornik ste i toga kako PR profesionalci treba da nauče i izgrade kreativnu kulturu, ambiciozniju od advertisinga, ali i da marketing stručnjaci treba da uče demokratiju kreativnog procesa od PR-a. Ovo je, kako kažete, saradnja gde su ideje dobrodošle. Koliko je ovo težak proces za obe strane?

- Toliko je toga što marketing i PR mogu naučiti jedni od drugih. Iako mnoge komunikacione grupe imaju oba tipa agencija, učenje i integracija je mnogo teži proces nego što bi neko pomislio. To je zato što se od PR agencija zahteva važan pomak u kulturi i strukturi, a od marketing agencija se zahteva promena u procesu i napuštanje "kompleksa superiornosti". Ali, to će biti tema mog predavanja na festivalu Kaktus 2018.

Ranije ove godine u Londonu govorili ste o vezi između hrabrosti i kreativnosti. Koliko su te dve stvari stvarno povezane?

- Svaka nova kreativna ideja je hrabrost. "Novo" zapravo znači "nikad ranije". "Nikada ranije realizovano" znači "rizično". Morate biti hrabri da prihvatite "rizičnu" nikada nerealizovanu i viđenu ideju. Ali iskreno mislim da je NE raditi nove kreativne stvari mnogo rizičnije za jednu kompaniju od bilo čega drugog.

Koliko tehnološki razvoj definiše put kreativnog mišljenja danas?

- Danas nema kreativnosti bez tehnologije. Od uvida na osnovu podataka, do kanala i merenja... tech je svuda. Ove dve stvari su potpuno povezane.

Da li kreativnost postoji u ciklusima, i da li je moguće zamisliti da u jednom trenutku ponovo stignemo do Bulova-like statične TV reklame?

- Taj oglas je važan sa stanovišta istorije, ali nije stvarno relevantan za današnji svet ili dovoljno "pametan" po današnjim standardima. Bilo je veoma inovativno u trenutku kad je stvoren, ali danas to nije, kako mi to kažemo, "big idea" – to je samo slika proizvoda sa jednostavnom porukom. Nadam se da sam u pravu.


Ali, volim minimalistički oglas s odličnom idejom. I mislim da ćemo viđati sve više toga. Jedna od mojih omiljenih serija oglasa je "From Sweden not Hollywood" – Volvo sponzorstvo za Ski Atlantic. Jednostavno briljantno.

Sa razvojem tehnologija, mogućnost za kreativnost u komunikacijama raste svakodnevno. Koliko je veliki izazov danas biti kreativan i prodati proizvod, ali da zadržite pažnju na proizvodu umesto na samoj komunikaciji?

- Stvarno mislim da ovo nije problem. Posle toliko godina u poslu, još uvek nisam videla kampanju koja je bila odlična sa stanovišta komunikacije, a da nije donela stvarne benefite za brend. Nije obavezno potiskivanje prodaje samog proizvoda u svim kampanjama, važno je jačanje veze između potrošača i brenda.

Da li je ideja moguća bez dobre egzekucije?

- Ideja je jednako dobra kao i njena egzekucija. Strašno mi je da vidim koliko dobrih ideja prolazi neprimećeno i nemaju očekivan uticaj zbog loše realizacije. Ali tu je i stvar koja se zove "too much craft" – u eri kada se sve dešava brzo, ponekad je bolje biti u pravo vreme nego savršen. Kao npr. prvi na tržištu sa prototipom, čak i ako se ne realizuje na najbolji način, može imati neverovatne prednosti. Zato se zalažem za "dovoljno dobro".

Šta možemo očekivati od vaše prezentacije na festivalu Kaktus 2018?

- Moj cilj je da promovišem bolje razumevanje i integraciju između komunikacionih disciplina, posebno marketinga i PR-a. I da komunikatorima dam "hranu za razmišljanje".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.09.2024.  |  Građevina

Investitor iz Beograda u Šapcu gradi zgradu sa dva stana na tri etaže

U Mačvanskoj ulici na broju 34 u Šapcu gradiće se zgrada spratnosti P+2+Ps. U objektu je predviđeno ukupno dva stana, i to jedan stan na prvoj etaži, i jedan stan na drugom i povučenom spratu. Dvosoban stan na prvom spratu ukupne je površine 61,11 m2 i sastoji se od hodnika, dve spavaćesobe, kupatila, dnevne sobe sa kuhinjom i trpezarijom i terase. Drugi sprat je rezervisan za jednu stambenu jedinicu koja se prožima i na etažu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.