NavMenu

Marko Ivović, odbojkaš - MVP Svetske lige

Izvor: Mondo Utorak, 19.07.2016. 09:27
Komentari
Podeli
Marko Ivović (Foto: YouTube/screenshot)Marko Ivović
Marko Ivović počeo je da se bavi odbojkom u Spartaku iz Ljiga. Otac ga je često vodio sa sobom na treninge. Trčkarao je okolo u cipelama, sa velikim entuzijazmom dodavao lopte starijima i živeo za dane kada neko propusti trening da bi uskočio u tim. Ljubav prema odbojci je bila očigledna.

Rođen je 22. decembra 1990, a sa sedam godina napravio je prvi as. Bio je toliko mali da nije mogao da dobaci do mreže sa servis linije, pa je servirao sa tri metra. Iz tog vremena datira i nadimak Mali, po kome je i dalje poznat u rodnom gradu.

Kada je dosegao uzrast u kome se počinje sa ozbiljnijim radom usmeren je na poziciju tehničara, na kojoj je igrao sve do 16. godine. Prešao je na mesto primača 2007. To je bila zajednička odluka njegovog oca i tadašnjeg trenera ekipe, Milivoja Radisavljevića. Ispostaviće se da je to bio ključ njegovog uspeha.

Na poziciji primača do izražaja je došao njegov fantastičan odraz, koji je nasledio od oca. Visok 193 centimetra, prilikom skoka glavom izlazi na 305! Njegov dohvat pri smeču je 365 centimetara! Primera radi, Vladimir Grbić je u najboljim danima imao 360. Vlasnik je jednog od najviših odraza u svetskoj odbojci u ovom trenutku.

Svojom igrom nosio je ekipu Spartaka do plasmana u Superligu po prvi put u istoriji. Tada su, praktično, postavljeni temelji jednog novog kluba - stabilnog prvoligaša.

Nakon sjajnih igara u dresu Spartaka stigao je poziv Vojvodine. U prvoj sezoni je ulazio sa klupe, ali je u naredne dve izrastao u jednog od nosilaca igre. Sa timom iz Novog Sada je osvojio dva nacionalna Kupa. Posle toga igrao je za Ankaru, Pari Volej, Aseko Rešoviju i Belogorje. U sjajnoj ekipi iz Belgoroda je bio jedan od samo dvojice stranaca. Ovog leta se vratio u tim iz Poljske, sa kojim je 2015. igrao finale Lige šampiona.


San o tome da postane reprezentativac Marko Ivović je ostvario 2013. godine. Debitovao je na gostovanju na Kubi u okviru Svetske lige. Iste godine je osvojio prvo odličje sa nacionalnim timom. Srbija je zauzela treće mesto na Evropskom prvenstvu koje su organizovale Danska i Poljska. Pre toga je nekoliko puta prošao pripreme nacionalnog tima, dok u mlađe selekcije nikada nije pozivan.

Poljska je ponovo bila talična za Srbiju i Marka. Veliki rival, Brazil, koji nam je naneo mnogo bola u prošlosti, pobeđen je u nedelju (17. jula 2016. godine) sa 3:0, a Orlovi su nakon pet poraza u finalima konačno stigli do toliko željenog zlata. Ivović je proglašen za najboljeg primača i za najkorisnijeg igrača završnog turnira.

Zahvaljujući Marku Ivoviću u Ljigu će se još dugo čuti lupanje Mikase, s tom razlikom što u odnosu na period kada je on počinjao sada mnogo veći broj dečaka i devojčica na prvi trening odlazi sa spremnim odgovorom na pitanje: "Zbog čega želiš da igraš odbojku?"
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.