NavMenu

Philipp Zielke, CFO kompanije "SAP CEE" - I ekonomija postaje digitalna

Izvor: eKapija Petak, 22.04.2016. 11:54
Komentari
Podeli

Philipp ZielkePhilipp Zielke
Zaposleni u finansijskom sektoru provode 70% svog vremena pripremajući podatke koji se koriste za izveštavanje i analizu, pokazalo je IDC istraživanje u kom se navodi da ti izveštaji zastare i pre nego što donosioci odluka imaju uvid u njih.

Govoreći o izazovima sa kojima se susreću finansijski direktori i uopšte zaposleni u ovom sektoru, SAP CFO za region centralne i istočne Evrope Filip Zilke kaže da uz poslovne i digitalne promene kroz koje kompanije prolaze, promene u finansijskom sektoru su takođe od ključne važnosti, shodno potrebama i strategiji poslovanja.

eKapija: Kako se transformisao finansijski sektor s obzirom na ogromnu količinu podataka kojima kompanije barataju na dnevnom nivou?

- Količina podataka koju neka kompanija generiše i sa kojom radi tokom samo jednog dana je ogromna. Međutim, ako iz te ogromne količine podataka niste u mogućnosti da izvučete tačno određenu informaciju ili nemate uvid u neki specifični deo vaše kompanije, to je upozorenje da ne radite sa tim podacima onako kako bi trebalo.

S tim u vezi, Big Data i prediktivna analitika postale su izuzetno važne za ljude koji se bave finansijama. Oni im omogućavaju ne samo da stave u međusobni odnos, struktuiraju i analiziraju podatke pohranjene u različitim IT sistemima unutar njihove kompanije, već i da kombinuju te podatke sa spoljašnjim izvorima podataka kao što su društvene mreže i/ili istraživanja tržišta i da iz ove ogromne grupe podataka izvuku nova, relevantna saznanja za svoje poslovanje. Ova saznanja ne samo da analiziraju i razumeju šta se dogodilo u prošlosti, već iskorišćavaju identifikovane šablone, trendove i algoritme kako bi predvideli budućnost. Radi se o razumevanju ponašanja klijenata prilikom kupovine, dinamike tržišta i cena i korelacije sa internim i eksternim finansijskim brojkama.

eKapija: Kako kompanija SAP pomaže na tom putu prilagođavanja novim tehnologijama?

- Svet se brzo menja, a samim tim su brze i promene poslovnog modela. Novi poslovni modeli i mobilna revolucija pokreću napredak, inovaciju i prosperitet. Suština je da se ekonomija pretvara u digitalnu. Što se pre kompanije prilagode, to će imati veću prednost. Savremeni zahtevi za inovativnim tehnologijama koje omogućavaju nove poslovne modele, u suštini donekle predviđaju i uspeh u budućnosti.

Dok mi u SAP-u predstavljamo nove proizvode na tržištu, u našim razvojnim centrima već osmišljavaju nove ideje kako da pomognu kompanijama da bolje funkcionišu i stvaramo nove inovacije.

Na primer, jedna od takvih inovacija je i SAP Digital Boardroom. Ona kombinuje prethodno pomenute metodologije sa najsavremenijim korisničkim interfejsom i mogućnostima kako bi simulirala i analizirala interne i eksterne pokretače vrednosti imajući u vidu njihov uticaj na indikatore učinka u okviru osnovne delatnosti i poslovnog bilansa. Umesto da budu suočeni sa zasebnim rešenjima za izveštavanje koja podatke predstavljaju na statičan, izolovan način, donosioci odluka sada imaju jedan izvor istine za kritičnu poslovnu metriku kompanije. Ukratko, Digital Boardroom im omogućava da trenutačno razumeju prošlost, predvide budućnost i da uspešno vode posao u današnjoj digitalnoj ekonomiji.

eKapija: Koji su, prema Vašem mišljenju, glavni izazovi pred kojima se nalaze zaposleni u finansijskom sektoru danas?

- Posle velikog trenda globalizacije, svet sada postaje digitalan. Ovo počinje u privatnom životu – samo uzmite u obzir trijumf pametnog telefona koji je zamenio fotoaparate, muzičke plejere i donekle čak i kućne računare – i nastavlja se u poslovnom svetu, tako što imate procese koji su digitalni i od početka do kraja oslobođeni od papira, kao i potpuno integrisane nabavne lance od prodavaca do krajnjih korisnika. Zbog fundamentalne promene kao što je ova, organizacije moraju da budu agilne i inovativne kako bi ostale relevantne. Ovo, naravno, važi i za zaposlene. Ako ste u mogućnosti da osmislite izlaz iz statusa kvo i da se prilagodite promenjivom okruženju, ako ste otvoreni za inovaciju i nove načine rada, i imate volju da stalno učite i da se razvijate, to su ključni kvaliteti koji su izuzetno relevantni u svakoj funkciji. Istina je da će u digitalnoj ekonomiji određeni zadaci biti automatizovani ili će da postanu suvišni, ali s druge strane, funkcije i poslovi će takođe evoluirati do novih granica. Inovacija poslovnog modela, big data i prediktivna analitika su veoma dobar primer toga.

eKapija: Nedavno ste boravili u Srbiji, gde ste održali predavanje ovdašnjim kolegama. Koje su glavne poruke koje ste tamo čuli?

- Uz poslovne i digitalne promene kroz koje kompanije prolaze, promene u finansijskom sektoru su takođe od ključne važnosti, shodno potrebama i strategiji poslovanja. Promene u finansijskom sektoru razlikuju se među kompanijama. Međutim, svi uspešni projekti imaju jednu zajedničku karakteristiku: usklađivanje i podrška strateškog pravca u kom će se organizacije kretati u narednim godinama. S obzirom na to da su finansijski direktori postali angažovaniji u procesima korporativne strategije, promene u finansijskom sektoru za njih predstavljaju ključnu tačku prilikom pripreme organizacije za prilagođavanje koje zahteva realizacija strategije. To zahteva potpuno razumevanje onoga što je za finansijske resurse, procese i tehnologije neophodno u organizaciji kako bi ostvarila stratešku viziju. Promene nisu ni lake ni brze, međutim ukoliko kolege iz finansija žele da daju podršku poslovnim promenama, mi ćemo im omogućiti promene. Tehnologija na visokom nivou podržava i omogućava ovakve promene, pogotovo podaci u realnom vremenu i analitika, koji naš posao čine drugačijim, prilagodljivijim, bržim i više strateškim.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Vlada Mađarske usvojila akt o smanjenju čekanja na graničnim prelazima sa Srbijom

Vlada Mađarske usvojila je akt o razvojnim potrebama za realizaciju određenih mera u cilju smanjenja vremena čekanja na graničnim prelazima sa Republikom Srbijom, objavio je Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. - Shodno ovoj odluci, snage granične policije na prelazu Reske biće povećane za 78, a na prelazima Tompa i Hercegsanto za 125 lica, takođe će se nabaviti i neophodna tehnička oprema u 2024-2025. godini -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.