NavMenu

Stručnjaci novog doba - Kakva iskustva donosi MBA program Univerziteta Sheffield

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.09.2014. 12:06
Komentari
Podeli
Univerzitet SheffieldUniverzitet Sheffield
Univerzitet Sheffield jedan je od najstarijih britanskih univerziteta i jedan od vodećih istraživačkih centara. Na listi je 100 najboljih univerziteta u svetu, sa oko 24.000 studenata iz 124 zemalja, i sa više od 6.000 zaposlenih. Među njiam je sve više "studenata" koji dolaze iz Srbije. Ovo su iskustva samo nekih od njih.

Siniša Josić, zamenik direktora u kompaniji "Fullhouse Ogilvy", kaže da nakon godinu dana studiranja na Sheffield MBA programu može reći da je doneo dobru odluku i da ovaj univerzitet pruža znatno više od svih njegovihočekivanja. Počevši od načina kako su predavanja organizovana, načina polaganja ispita, iskustva profesora, podrške univerziteta tokom studija pa sve do posete Univerzitetu u Sheffieldu.

- Tek kada sam počeo da sturidam shvatio sam koliko će mi MBA studije na Sheffield-u zaista pomoći u daljoj karijeri i radu. Ovaj MBA program je organizovan tako da pruža praktično znanje koje se može odmah primeniti u praksi. Sva predavanja obuvataju upoznavanje sa specifičnim metodama i tehnikama vezanim za određene oblasti menadžmenta, kao i njihovom praktičnom primenom. Posebno bih izdvojio sedmodnevnu posetu Sheffield univerzitetu, gde je praktični deo uključivao posetu fabrici automobila "Jaguar" i detaljno upoznavanje sa proizvodnim procesom, što je bila tema predavanja tokom boravka u Sheffieldu. Još jedna velika vrednost Sheffield MBA studija jeste širenje mreže poznanstava, a to je jedna od najbitnijih stvari u poslovnom svetu. Predavanja, polaganje ispita i sve druge obaveze su organizovane tako da je upoznavanje drugih MBA stdenata jedan prirodan proces.

Tako je na primer boravak u Sheffieldu uključivao predavanja, zajednički rad projektima i team building sa MBA studentima iz zemalja regiona. Kako kaže Josić "ne treba ni pominjati da su mnogi od ovih 'studenat' top menadžeri u kompanijama iz kojih dolaze.

- Koliko su Sheffield MBA studije cenjene u poslovnom svetu, shvatio sam i na primeru kompanije u kojoj radim, kada sam dobio punu podršku za studiranje, a znanje koje ću steći kompanija vidi kao svoju dodatnu vrednost

I Nataša Jovanović, marketing insights and category manager u kompaniji "Coca-cola" smatra da je donela pravu odluku kad je pre godinu dana odlučila da upiše Executive MBA na Sheffield univerzitetu jer je isti prepoznala kao odličnu priliku da dobije širu sliku o poslovanju generalno, kako sa stanovišta teorije tako i sa stanovišta prakse.

- Nakon godinu dana MBA studija, mogu sa zadovoljstvom da preporučim program svim profesionalcima koju sa zainteresovani za dalje profesionalno usavršavanje. Uvek drugačiji stil predavanja kao i više profesora na istom predmetu koji često imaju suprotstavljena mišljenja i poglede daju predavnjima dinamiku i navode polaznike da kritički posmatraju stvari iz više uglova. Takav princip se sprovodi na svakom od predavanja koja obuhvataju sve relevantne oblasti poslovanja: marketing, organizaciju, finansije, logistiku, upravljanje informacijama – kaže Jovanović.


Ona dodaje da je tu i činjenica da polaznici dolaze iz različitih industrija pa samim tim imaju i različite principe rada, stavove, ideje i rešenja.

- Sve to doprinosi razvoju kritičkog razmišljanja, što je u poslu, nekada čak i presudna prednost. Predavanja se ne održavaju samo u Beogradu tako da smo u toku leta imali priliku da posetimo Sheffield Univerzitet na nedelju dana. Fascinantno je samo po sebi biti izložen nastavnom programu koji je suštinski veoma različit od visokog obrazovanja koje srećemo u Srbiji: organizacije, načina razmišljanja, informacije koje su dostupne studentima, tehnologija. Pored predavanja, prilikom posete fabrici u kojoj se proizvodi "Land Rover", bili smo u prilici da vidimo kako funkcionišu proizvodni procesi, diskutujemo o promenama kroz koje su prošli i naučimo ponešto o istoriji britanske automobilske industrije što je bilo izuzetno iskustvo samo po sebi - kaže Jovanović.

Univerzitet Sheffield u sebi objedinjuje šest fakulteta, pet u Velikoj Britaniji i jedan internacionalni fakultet, CITY College, sa sedištem u Solunu. MBA program internacionalnog fakulteta Univerziteta Sheffield namenjen je menadžerima i profesionalcima iz sveta biznisa kojima je potrebno da unaprede znanja i veštine u svojim profesijama. Program se održava u Beogradu, jedan vikend u mesecu, kako zaposleni ne bi morali da prekidaju poslovne obaveze da bi pohađali nastavu. Studenti iz jugoistočne Evrope, pored MBA programa u Beogradu, u okviru Univerziteta Sheffield imaju mogućnost da pohađaju iprograme osnovnih i master studija iz oblasti biznisa i ekonomije, psihologije i informatičkih nauka u bliskom okruženju, u Solunu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.