NavMenu

MOL traži 3 mlrd EUR za prodaju udela u kompaniji INA?

Izvor: Tanjug Četvrtak, 24.07.2014. 19:21
Komentari
Podeli

Mađarska naftna kompanija MOL traži dve do tri milijarde evra za deonice koje ima u hrvatskoj kompaniji INA, dok država Hrvatska, u slučaju da uspe da zatvori finansijsku konstrukciju, ne želi da plati više od 1,6 mlrd EUR za ceo paket, odnosno 2.500 kuna po deonici, pišu u četvrtak (24. jula 2014. godine) zagrebački "Večernji" i "Jutarnji list".

Ruski "Gazprom", koji je pokazao interesovanje za ulazak u vlasničku strukturu kompanije INA, verovatno bi bio spreman da plati veću cenu, ali ni EU, ni SAD ne bi blagonaklono gledale na takvu transakciju. Zato se čini da iza namere da Hrvatska preuzme kompaniju INA, što je najavio hrvatski ministar privrede Ivan Vrdoljak, stoji podrška iz tih centara.

- Vlada za sada nema rešenje za kredit, ali je u potrazi za njim - rekao je ministar Vrdoljak. Navodno se razmišlja o "lombardnom" kreditu u trajanju od 12 meseci, s kamatom između pet i šest odsto godišnje.

Deonice koje poseduje MOL, i do 19% deonica kompanije INA u vlasništvu države, mogle bi se koristiti kao kolateral (bankarska garancija), pa ne bi bilo potrebe za državnim garancijama, a ta transakcija ne bi uvećala ni javni dug, objasnio je Vrdoljak.

MOL u hrvatskoj kompaniji INA ima vlasnički udeo od 49,1%.

Novi krug pregovora, peti po redu, između predstavnika hrvatske Vlade i MOL-a o budućnosti kompanije INA trebalo bi da se održi u Zagrebu u petak, 25. jula.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.