NavMenu

Svetske kompanije gube više od 315 milijardi USD godišnje zbog organizovanog sajber kriminala

Izvor: eKapija Sreda, 19.03.2014. 14:46
Komentari
Podeli
Skoro dve trećine gubitaka preduzeća ove godine može nastati zbog sajber kriminala, pokazuje istraživanje "Microsoft"-a. Taj gubitak iznosi oko 315 mlrd USD.

Očekuje se da će ove godine kompanije širom sveta potrošiti gotovo 500 mlrd USD kako bi rešile probleme koje prouzrokuje kompjuterski virus (malver), namerno ubačen u piratizovane programe, saopšteno je danas iz "Microsoft"-a.

Istovremeno, pojedinačni korisnici računara će potrošiti 1,2 miliona sati pokušavajući da se izbore sa opasnostima koje donosi ilegalni softver, pokazuju rezultati istraživanja Međunarodne korporacije podataka i Nacionalnog univerziteta Singapura, koje je objavljeno u okviru "Microsoft" kampanje "Igraj sigurno".

Cilj kampanje je da se globalno podigne nivo svesti o tome koliko su piratske verzije softvera otvorenije pre svega za napade malvera.

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno 1.700 potrošača, IT radnika i vladinih zvaničnika iz Brazila, Kine, Francuske, Indije, Indonezije, Japana, Meksika, Poljske, Rusije, Singapura, Ukrajine, Velike Britanije i SAD, pokazalo je da su gotovo petinu piratizovanih programa u kompanijama instalirali zaposleni.

Studija "Veza piratizovanog softvera i narušavanja sajber bezbednosti" pokazuje i da se 60% anketiranih potrošača najviše plaši gubitka fajlova i ličnih informacija.

Sledi strah od neautorizovanih transakcija na Internetu (51%) i upadanja u e-mail, bankovne račune i naloge na društvenim mrežama (50%). Ipak, 43% ispitanika ne instalira bezbednosne ispravke i na taj način ostavlja svoje kompjutere otvorenim za napade sajber kriminalaca.

Istraživanje je uključilo i zvaničnike Vlada, koje najviše brine otkrivanje poslovnih tajni i konkurentnih podataka (59%), kao i neautorizovan pristup poverljivim vladinim podacima (55%). Predviđa se da bi vlade mogle da izgube više od 50 mlrd USD na troškove prouzrokovane zloćudnim softverom.

- Korišćenje piratizovanih programa je kao šetnja kroz minsko polje: ne znaš kad ćeš da naiđeš na nešto opasno. Ako naiđeš, posledice su razorne - kaže Uroš Stupljanin iz "Microsoft"-a.

On je upozorio da su finansijski rizici veliki a potencijalni gubici mogu destabilizovati i profitabilne biznise, pa je kupovina zakonitog softvera na duže staze jeftinija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.