NavMenu

B92 zaštitila ime TV "Nova" - Televizija iza koje stoji Dejan Jocić dobila dozvolu za kablovsko emitovanje

Izvor: Danas Utorak, 26.11.2013. 16:02
Komentari
Podeli

Televizija B92 uputila je nedavno dopis Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) da oduzme dozvolu televiziji "Nova.rs", koja joj je nedavno dodeljena za emitovanje u kablovskom sistemu SBB-a, saznaje "Danas" iz više izvora. Pravni tim B92 traži od RRA da reaguje i oduzme dozvolu za rad TV Nova.rs, jer su oni u Zavodu za intelektualnu svojinu već patentirali ime TV Nova. Prema rečima izvora "Danasa", RRA je odbacila žalbu B92 dok taj spor ne reše Zavod za intelektualnu svojinu i nadležni sudovi, a i zbog toga što nazivi nisu identični.

Ukoliko sud odluči drugačije, napominje izvor, RRA će zahtevati od televizije "Nova.rs" da promeni svoj naziv. "Nova.rs" je, podsetimo, konkurisala zajedno sa "Kopernikusom" za nacionalnu frekvenciju nekadašnje TV "Avale" posle javnog poziva koji je RRA objavila ove godine. Na konkursu dozvola nije dodeljena nijednom od zainteresovanih emitera, pa je RRA nedavno raspisala novi poziv emiterima za dozvolu na nacionalnoj frekvenciji.

Interesantno je da je B92 predala zahtev za patentiranje žiga TV "Nova" Zavodu za intelektualnu svojinu posle manje od mesec dana po raspisivanju prvog konkursa, odnosno 30. maja, kada je već bilo izvesno da će za frekvenciju konkurisati "Nova.rs". Uvidom u registar o žigovima "Danas" saznaje da je "Nova.rs" za taj naziv podnela prijavu 5. jula, a da su oba zahteva i dalje "u postupku".

U B92 kažu za "Danas" da ova televizija štiti žigovima veći broj projekata na kojima radi, što uključuje programe koji se već emituju, ali i određene projekte koji su u nastajanju.

- TV "Nova" je jedan od projekata sa kojim B92 namerava da unapredi svoju programsku ponudu u budućnosti i u tom smislu je i podneta prijava žiga nadležnom Zavodu za intelektualnu svojinu. Znak TV "Nova" još nismo počeli da koristimo, ali to nameravamo da uradimo pre isteka roka od pet godina od dana registracije - objašnjavaju u B92.

Kako se navodi na sajtu RRA, vlasnik 100% kapitala TV "Nove" je "Nova.rs media holding" iz Beograda. Većinski vlasnik holdinga sa 85,1% udela je holandska kompanija "BD Media Invest", a vlasnik te firme je holandska kompanija "New Amsterdam Cititrust" u kojoj 99% ima Nemac Bernd Matijas Ditel, a 1% Ulf Malte Iversen, takođe državljanin Nemačke. Manjinski udeo u "Nova.rs media holding"-u imaju vlasnik produkcijske kuće "Vision team" Dragan Đurković iz Beograda sa 7,9%, dok 7% ima "GMG media groupa" u vlasništvu Nemca Urliha Broka.

Bez kandidata na konkursu

Na konkurs za dodelu nacionalne frekvencije, koji je po drugi put nedavno raspisala RRA, za sada se nije prijavio još nijedan emiter, rečeno je "Danasu" u RRA. Rok za prijavu otvoren je još oko mesec dana, a očekuje se da će se na konkurs javiti, kao i prošlog puta, "Nova.rs" i "Kopernikus". Za razliku od prvog konkursa kada se dodeljivala dozvola za upotrebu frekvencije nekadašnje TV "Avala", ovog puta je reč o novoj frekvenciji koja je nastala spajanjem delova više drugih frekvencija.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Danas" od 26.11.2013.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.