Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.10.2013.| 09:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren vrtić "Tesla - nauka za život" u novobeogradskom naselju "Belville"

(Foto: Beograd.rs)
Vrtić "Tesla – nauka za život" svečano je juče otvoren u naselju "Belville" u Novom Beogradu. Otvaranju su prisustvovali gradonačelnik u tehničkom mandatu Dragan Đilas, njegova zamenica Tatjana Pašić, gradski menadžer Aleksandar Bijelić, članovi Gradskog veća Milena Bićanin, Željko Ožegović i Zoran Kostić, direktor Agencije za investicije i stanovanje Marko Blagojević, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić.

Ukupna površina objekta je oko 1.750 kvadrata i moći će da primi dvesta sedamdeset mališana predškolskog uzrasta, svrstanih u šest grupa jaslenog uzrasta, šest vrtićkog i dve pripremno-predškolske grupe.

– Priču o beogradskim obdaništima započeli smo pre pet godina i sa ovim današnjim napravili smo 43 nova vrtića, rekonstruisali više od 70. Trenutno se grade još dva i treći za decu sa posebnim potrebama. Tako je dobijeno još 10.000 mesta i preko hiljadu novozaposlenih vaspitača i drugog osoblja, koji su dobili privilegiju i prihvatili odgovornost da rade sa decom. Krajem ovog meseca, 27. i 28. oktobra, otvoriće se ponude za obdanište i osnovnu školu u naselju Vojvoda Stepa, očekujem da izvođači budu uvedeni u posao tokom novembra, tako da ćemo 1. septembra naredne godine dobiti novu infrastrukturu u naselju koje će imati 5.000 porodica. Želim da zahvalim svima koji su svoj posao radili odgovorno i poštovali rokove, izvođačima i svima koji su omogućili da današnji dan provedemo na najlepši način – rekao je Dragan Đilas.

Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, podsetio je da je za proteklih pet godina na teritoriji ove opštine broj mesta u vrtićima povećan za 1.500 dece.

– U ovaj vrtić upisano je 130 mališana, u Bloku 61, gde ćemo izgradnju vrtića završiti tokom sledeće godine, biće još 350 mesta, čime ispunjavamo sve naše potrebe, a tome treba dodati i zapošljavanje novih ljudi koji će raditi u tim institucijama. Sve to zajedno za nas predstavlja veliko zadovoljstvo – rekao je Aleksandar Šapić.

Idejno arhitektonsko rešenje izabrano je na opštem javnom konkursu, a posebna pažnja posvećena je primeni mera energetske efikasnosti, kao i smanjenju troškova održavanja. U ovom objektu će, pored redovnog programa, posebna pažnja biti posvećena upoznavanju najmlađih sa osnovnim pojmovima naučnih disciplina, kako bi se deci predškolskog uzrasta što više približile prirodne i društvene nauke. Predmet upoznavanja, u igri i radionicama, biće biologija, fizika, hemija, matematika, geografija i istorija. U objektu postoji i višenamenska sala, kao i savremeno opremljena kuhinja i perionica.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.