NavMenu

Modernizovane laboratorije i omogućene nove usluge - U Institutu Goša analizirani rezultati "W-tech" projekta

Izvor: eKapija Ponedeljak, 08.07.2013. 18:34
Komentari
Podeli

Nekoliko meseci, po završetku "W-tech" projekta, koji je trajao dve i po godine, u Institutu Goša, sumiraju se rezultati implementacije projekta i prave intenzivni planovi za upošljavanje kapaciteta i predstavljanje novih usluga partnerima u Srbiji i regionu. Ono što je dobijeno i naučeno ovim projektom traži valorizaciju u neposrednoj praksi, opšti je zaključak. Upravo, to su zadaci na kojima će bez obzira na letnji period, raditi stručnjaci Instituta Goša.

Krajem aprila u Privrednoj komori Srbije, pod pokrovioteljstvom Delegacije EU u Republici Srbiji, Institut Goša i partneri u projektu, organizovali su završnu konferenciju projekta "W-tech" – Centar za inovacije i transfer tehnologije u zavarivanju, nauci o materijalima i primenu inženjerskog softvera, finansiranog od strane EU kroz program RSEDP 2, a realizovao ga je upravo Institut Goša. Ukupna vrednost projekta je 755.000 EUR, od čega je učešće EU 680.000 EUR. Cilj projekta je da doprinese unapređenju uslova za održivi ekonomski razvoj i razvoj ljudskih resursa u Braničevskom i Podunavskom okrugu, Centralnoj Srbiji i Južnom Banatu.

- Rezultati projekta nesumljivo pokazuju da smo značajno poboljšali laboratorijski i trening prostor Instituta Goša u Smederevskoj Palanci, rekonstruisan je prostor veličine 1.000m2, što je osnova za pružanje novih laboratorijskih usluga, ispitivanje kontrole kvaliteta i treninge u Smederevskoj Palanci. Osnovani su trening programi i alati kao pomoć unapređenju prenosu tehnologije i inovacija, povećana je svest o potrebi nastavljanja uvođenja inovacija, tehnološkog razvoja i stalnog usavršavanja i povećanja konkurentnosti i stručnosti kadra u dvadeset privrednih društava u oblasti novih tehnologija - zaključio je inženjer Zlatan Milutinović, koordinator na projektu.

Veoma je značajno istaći da je Institut Goša, realizacijom projekta "W-tech", modernizovao mehaničku i metalografsku laboratoriju, tri prostorije za treninge (konferencijska sala, kompjuterska učionica i prostor za nove treninge u oblasti unapređenih tehnologija zavarivanja) ukupne veličine od 1000m2 u Smederevskoj Palanci, znatno je povećana energetska efikasnost poslovnog prostora, modernizovana laboratorijska oprema u mehaničkoj i metalografskoj laboratoriji, i kupljena oprema za zavarivanje za nove trening programe u oblasti unapređene tehnike zavarivanja.

Institut Goša je dobio višeprocesni aparat 250A MIG/MAG/TIG/E i prateću opremu, MIG/MAG aparat 400A, uređaj za zavarivanje plastike i uređaj za ultrazvučno zavarivanje. Osim toga, instaliran je specijalni inženjerski softver i kupljena je odgovarajuća prateća oprema za sledeće programe: softver za inženjerske proračune MtachCad, softveri za oblikovanje alata Catia V5 i ProEngineer, prateća oprema koja podrazumeva računare i monitore.

Razvijena su četiri nova trening programa za proizvodnu industriju i inženjering, trening program iz zavarivanja polimera, trening program iz klasičnih metoda zavarivanja i proces 136 zavarivanje punjenom žicom, trening program iz ultrazvučnog zavarivanja i iQSim e-learning program tehnologije zavarivanja. Posebno je značajno da je obučen kadar Instituta Goša, 15 instruktora u zavarivanju, 6 sertifikovanih inženjera u oblasti inženjerskog softvera, 5 e-learning predavača i 10 istraživača je prošlo obuku u oblasti svetlosne i elektronske mikroskopije.

U delu povećanja konkurentnosti i stručnosti 20 privrednih društava bolje je razumelo svoju trenutnu situaciju u pogledu nivoa tehnološkog razvoja i podstaknuta su da ubrzaju uvođenje novih tehnologija i veština, 20 posebnih tehnoloških problema u kompanijama je prepoznato i obrađeno kroz prenos znanja od strane istraživačkih i naučnih institucija, domaćih i stranih partnera. Projekat je omogućio da 70 zaposlenih usavrši svoje veštine u novim tehnologijama zavarivanja, 20 zaposlenih iz 20 kompanija je poboljšalo svoju stručnost u korišćenju inženjerskog softvera i isto toliko najperspektivniijih kompanija iz metalskog sektora je poboljšalo svoju inovacionu kompetentnost i mogućnost rada sa eminentnim institucijama u zemlji i inostranstvu.

Treba reći, da su partneri Instituta Goša na ovom međunarodnom projektu, Regionalna razvojna agencija "Braničevo i Podunavlje", Tehnološki fakultet Ser-Trondeleng, Univerzitet u Trondheimu (HIST), Univerzitet u Beogradu sa svojim fakultetima i institutima, Privredna komora Srbije. Pridruženi partneri su Nacionalni institut za ispitivanje i razvoj u zavarivanju i ispitivanju materijala – ISIM Temišvar, Rumunija i Institut "Jožef Stefan", Ljubljana, Slovenija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.