NavMenu

Nova epoha u odnosima Srbije i Rusije - Nikolić i Putin potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu

Izvor: Politika Nedelja, 26.05.2013. 16:06
Komentari
Podeli

Tomislav Nikolić i Vladimir PutinTomislav Nikolić i Vladimir Putin

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sastali su se 24. maja u Sočiju, gde su potpisali deklaraciju o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije.

Predsednik Putin je poručio da se ovim činom saradnja podiže na novi, kvalitetniji nivo i daje impuls razvoju političkih odnosa. Predsednik Nikolić je rekao da se tim dokumentom potvrđuju tradicionalno prijateljski i bliski odnosi dve države.

- Danas je veliki dan za Srbiju. Srbija je formalizovala svoje vekovno bratstvo sa Ruskom Federacijom - poručio je Nikolić dodavši da se deklaracijom otvara mogućnost da se iskoriste izuzetni potencijali obe zemlje.

Putin i Nikolić su na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka najavili nastavak rada na nizu zajedničkih projekata i ulaganja koji su započeti i to pre svega u energetskom sektoru.

Šef ruske države je rekao da će do kraja godine početi izgradnja srpske deonice gasovoda "Južni tok", podsetivši da će Rusija investirati 1,7 milijardi dolara.

Srbija i Rusija sarađuju u najvećem srpskom naftnom preduzeću u koje je Rusija uložila 1,5 milijardi evra.

- Informisao sam predsednika Nikolića da je ruska kompanija spremna da uloži još 1,5 milijardi evra - rekao je Putin.

Predsednik Ruske Federacije je podsetio na ruske kredite Srbiji od 800 i 500 miliona dolara i na simboličnu rusku podršku u renoviranju srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

Putin je ukazao da je prošle godine trgovinska razmena između dve zemlje pala, ali da je u prva tri meseca ove godine porasla za 30 odsto.

- Naš principijelan stav povodom pitanja problema Kosova i Metohije je dobro poznat. Mi podržavamo uzajamno prihvatljivo rešenje na bazi Rezolucije UN 1244 i naravno podržavamo srpske prijatelje koji vode pregovore sa Prištinom uz posredstvo Brisela - istakao je ruski predsednik.

On je dodao da je ubeđen da je ovaj susret, treći po redu otkako je Nikolić postao predsednik Srbije, važan korak u razvoju srpsko-ruskih odnosa.

Putin je primetio da je na svakom od tih sastanka koji su imali načinjen poneki korak napred.

Nikolić je nabrojao niz oblasti u kojima će saradnja biti unapređena zahvaljujući deklaraciji, poput suprotstavljanja izazovima terorizma, organizovanog kriminala, prometa opojnih droga, vanrednih situacija, socijalno-ekonomske zaostalosti i siromaštva.

Predsednik Srbije je naglasio da je podrška Rusije u rešavanju problema KiM veoma važna a posebno ruski stav da je "dobro za Rusiju ono što je dobro za Srbiju."

Sastanku dvojice predsednika prisustvovali su i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, a sa ruske strane šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i Putinov savetnik Jurij Ušakov.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.