NavMenu

Koliko kriza košta najbogatijeg državljanina Kipra?

Izvor: Tanjug Subota, 23.03.2013. 09:06
Komentari
Podeli

Džon FredriksenDžon Fredriksen

Najbogatiji kiparski državljanin, Norvežanin Džon Fredriksen, čije se bogatstvo procenjuje na 8,9 mlrd EURa, nije zabrinut zbog aktuelne finansijske krize na ostrvu, jer eventualni gubitak kompanije "Seadrill", koju u vodi, ne bi trebalo da bude veći od milion dolara.

Šezdesetosmogodišnji Fredriksen, 87. najbogatiji čovek na svetu i 50. najuticajniji biznismen na svetskom finasijskom tržištu, postao je kiparski državljanin 1996. godine, pošto je Norvešku napustio zbog visokih poreza.

Bogatstvo je stekao baveći se poslovima eksploatacije nafte na Bliskom istoku, a sada je na čelu "Seadrill", moćne ofšor kompanije sa sedištem na Bermudima, čije je poslovanje veoma netransparentno. Na Njujorškoj berzi vrednost ove kompanije se procenjuje na preko 17 mlrd USD.

Najbogatiji žitelj Kipra je i vlasnik luksuzne vile od 500 kvadratnih metara u Limasolu, kao i poseda od 3.000 kvadratnih metara u blizini Londona.

Fredriksenov portparol je potvrdio da izloženost kompanije riziku zbog trenutne situacije na Kipru ne prelazi milion dolara, ali nije precizirao o kolikoj se sumi radi kada je u pitanju njegova privatna imovina.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.