Izvor: eKapija | Ponedeljak, 04.03.2013.| 08:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Četkica, pero i banatska idila - Završen i drugi objekat u turističko-kulturnom kompleksu "Terra Panonica" u Mokrinu

Atmosfera sa jedne od radionica
Atmosfera sa jedne od radionica (Foto: b)
(Objekat A)

Portal "eKapija" i ove godine krajem marta tradicionalno dodeljuje "Aurea" nagradu za najbolju investiciju u 2012. godini. U susret novim dobitnicima, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

U mirnom mestašcu nadomak Kikinde i minulog leta vrvelo je kao u košnici. U popularnoj "Kući na ravnom bregu" u Mokrinu održano je pregršt radionica, seminara, okupljanja dizajnera, umetnika, studenata... Osim toga, u turističko-kulturnom kompleksu "Terra Panonica", nakon "sajber kuće", završen je i Objekat A, namenjen za boravak gostiju, sa zajedničkim prostorijama za uživanje i odmor.

Objekat A nastao je adaptacijom i rekonstrukcijom kuće porodice Novakov iz 1925. godine. Zamišljen kao "gostinska kuća" kompleksa "Terra Panonica", dizajniran je uz pretapanje modernog i tradicionalnog. Kuća je dobila centralni trem za ručavanje, tavan je prepravljen u pet svetlih i prostranih apartmana, potkrovlje kompletno adaptirano, a stari vinski podrum pretvoren u prostor za zabavu.

Atmosfera sa jedne od radionica
Atmosfera sa jedne od radionica (Foto: b)
(Unutrašnjost Objekta A)

Cela kuća odiše umirujućom atmosferom, koju upotpunjuje presvučen i umiven nameštaj iz zlatnog doba socijalizma – 70. i 80. godina prošlog veka. Naime, jedan deo pokućstva je originalni nameštaj iz kuće porodice Novakov, jedan deo su moderni komadi, a tu su i reparirane fotelje, sofe i ormari iz nekadašnjeg SIV-a i beogradskih opština.

I kuću A dizajnirali su Dijana Novaković, Maja Trbović, Aleksandra Nikitin i Dušan Nenadović (Studio "Autori"). Za taj objekat, mlade arhitekte nominovane su za jednu od najprestižnijih evropskih nagrada za arhitektutu – "Mies van der Rohe 2013", objašnjava za "eKapiju" direktorka "Terra Panonica" Milica Živković Karadžin.

- U toku je tehnički prijem ovog objekta. Gradnja se nastavlja i tokom 2013, kako bi čitav kompleks završen do kraja 2014. godine – dodaje naša sagovornica.

Banatska idila "Terra Panonica" biće upotpunjena kućama C i D (radionice za umetnike, "showroom"...) Svi koji su ikada zakoračili u ovaj neobični svet, ne sumnjaju da će i novi objekti ostavljati bez daha.

Atmosfera sa jedne od radionica
Atmosfera sa jedne od radionica (Foto: b)

U "Kući na ravnom bregu" od prošlogodišnjeg finala za nagradu "Aurea" nije se stajalo. Teško je i nabrojati sve zanimljive događaje koji su tamo organizovani i pobrojati umetnike koji su ih posetili.

Interesantne radionice smenjivale su se jedna za drugom – kolonija unikatne keramike, radionica posvećena izradi drvenih mozaika, reciklaža tekstila, rezidencijalni boravak pisaca, samo su mali delić čarobne priče u Mokrinu, koji je sa otvaranjem kompleksa "Terra Panonica" postao ostrvo umetnosti i uživanja.

Uspešna godina upotpunjena je i humanim gestom - "Terra Panonica" podržala je i "Bitku za bebe", i donirala inkubator kikindskom porodilištu.

Da je uspeh prepoznat i u lokalnoj zajednici, svedoči činjenica da je vlasnik kompanije "Terra Panonica" Branimir Brkljač poneo i godišnju nagradu opštine Kikinda za 2012.

Uz čašu vina "Terra Divina", čekamo nove objekte u Mokrinu...


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.