NavMenu

Otrovi iz reciklirane ambalaže prelaze u naše tanjire

Izvor: Tanjug Četvrtak, 10.01.2013. 08:49
Komentari
Podeli

Reciklirani karton korišćen u proizvodnji ambalaže za prehrambene namirnice ili za transportna pakovanja sadrži toksične materije opasne po zdravlje ljudi. Boje koje se koriste prilikom štampe novina i ambalaže ostaju u recikliranom kartonu i putem isparenja štetne materije iz njih dospevaju u pehrambene proizvode, piše švajcarski "24er".

Afera sa kontaminiranim čokoladama u božićnim poklonima uzrmala je javnost nakon što je Nemačko udruženje za zaštitu potrošača objavilo da je većina testiranih čokolada sadržanih u poklonima, u vreme Adventa, sadržala tragove ugljovodonika.

Preduzeća i distributeri su povukli zagađene čokolade i preduzete su adekvatne mere, ali to što se dogodilo sa čokoladama samo je deo mnogo šireg problema, upozorava list, pozivajući se na "Tages-Ancajger", švajcarski list na nemačkom, koji je ove nedelje objavio rezultate najnovijih istraživanja bezbednosti ambalaže.

Sva ambalaža koja potiče od recikliranog papira ili kartona sadrži desetine supstanci koje su potencijalno opasne po zdravlje, stoji u i straživanju.

Najveća opasnost krije se u bojama koje putem isparavanja dospevaju u hranu, a najosetljivije namirnice su brašno, testenina, pirinač i žitarice u svim oblicima, ali i neke namirnice koje sadrže masti, kao što je čokolada.

Proizvođači znaju za ovaj problem još od početka 90-tih, podseća list, ali je on dospeo u javnost tek 2009. kada je Nemački savezni institut za procenu rizika objavio zabrinjavajuće podatke o dozama otrova u ambalaži, na osnovu rezultata do kojih je došla Laboratorija u Cirihu.

Od tada se redovno vrše merenja od strane proizvođača, a poslednjih godina su vođena i neka istraživanja u cilju iznalaženja metoda eliminacije ostataka otrova iz recikliranog kartona.

Ali, rezultati nisu zadovoljavajući, upozorava list. Najnovije istraživanje koje je sprovela laboratorija u Cirihu ukazalo je na prisustvo blizu 300 supstanci koje mogu da migriraju iz recikliranog kartona u namirnice.

Kako je za "Tages-Ancajger" objasnio Konrad Grob iz ciriške laboratorije, teskoća leži u proceni toksičnosti ovih supstanci. Od 300 koliko je pronađeno koje sigurno mogu da pređu na namirnice, 200 je identifikovano, ali samo nekoliko je zasad proučavano sa stanovišta toksičnosti.

Ono što je sasvim izvesno jeste da reciklirani papir sadrži mnogo supstanci potencijalno štetnih, tako da ih nikako ne bismo mogli proglasiti bezopasnim, zaključuje stručnjak iz laboratorije. Rešenje bi moglo da bude u unutrašnem oblaganju ambalaže kako bi se sprečilo da štetna isparenja dospeju u prehrambene namirnice, dodaje stručnjak.

Međutim, unutrašne oblaganje ambalaže jednom aluminijumskom ili plastičnom folijom nije primenljivo kod kartonske ambalaže namenjene transportu prehrambenih namirnica s obzirom na velika ulaganja koja su za to potrebna.

Neke zemlje, kao što je Nemačka, planiraju da uvedu nove standarde u ovoj oblasti. Austrija se upravo sprema da donese novu uredbu, a Švajcarska čeka usvajanje međunarodnih standarda, navodi list.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.