NavMenu

Imovina dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji 15 milijardi dinara

Izvor: Beta Četvrtak, 06.12.2012. 12:44
Komentari
Podeli

Neto imovina dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji na kraju septembra ove godine bila je 14,95 miljardi dinara, što je za 29% više nego u istom mesecu 2011. godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kako se navodi u izveštaju o poslovanju fondova za treće tromesečje 2012. objavljenom na sajtu centralne banke (www.nbs.rs), neto imovina fondova neprekidno raste tokom šest godina njihovog poslovanja i na kraju septembra bila je za 4,9% veća nego u junu 2012.

Prema NBS-u, u trećem tromesečju je na individualne račune članova uplaćeno 661,2 miliona dinara, što je najviše uticalo na rast neto imovine fondova.

- Ukupne uplate članova, po odbitku naknade pri uplati, u tom periodu iznose 646,5 miliona dinara. Članovi su po osnovu isplata u toku trećeg tromesečja povukli 168,4 miliona dinara, dok je ukupan iznos naknada koji su društva naplatila u tom periodu 88,45 miliona dinara - navodi se u izveštaju.

Od ukupnih doprinosa u trećem tromesečju, oko 17% se odnosi na individualne uplate, 34% na uplate poslodavaca koji svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski fond, dok se oko 49% odnosi na uplate preko penzijskih planova.

Ističe se da se taj odnos se nije značajnije menjao od 2008. do danas.

Precizira se da je na kraju septembra 2012. godine "u akumulaciji" bilo 176.686 korisnika, koji ukupno imaju 237.092 sklopljenih ugovora o članstvu u dobrovoljnom penzijskom fondu. Istovremeno je, 44 korisnika sa 56 ugovora o članstvu primalo isplate iz fondova.

Prosečan iznost akumuliranih sredstava na računima članova koji su bar jednom uplatili doprinost iznosi oko 100.000 dinara i u stalnom je porastu, navodi se u izveštaju.

U periodu od 2008. do 2011. godine rast broja korisnika bio je najizraženiji tokom 2009. i 2011. godine, sa blizu 9.000, odnosno 8.000 novih korisnika, dok se tokom 2010. godine broj korisnika neznatno uvećavao. Trend rasta nastavljen je i u 2012. godini.

Tokom trećeg tromesečja 2012. godine zabeleženo je 528 novih korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova.

Prema podacima NBS-a, na kraju septembra na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova poslovalo je šest društava za upravljanje koja upravljaju imovinom devet dobrovoljnih penzijskih fondova, tri kastodi banke, kao i četiri banke posrednika.

Na kraju trećeg kvartala 2012, ukupan broj zaposlenih u društvima za upravljanje bio je 158, što je za četiri više nego na na kraju juna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.