NavMenu

Filip Kljajić-Kragujevac na uslovnoj tenderskoj prodaji, a ako i to ne uspe – na prodaji pojedinih delova firme

Izvor: Danas Utorak, 18.01.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Industrija "Filip Kljajić" iz Kragujevca biće do kraja juna 2005 ponuđena na uslovnu tendersku prodaju. Do sada, za kupovinu fabrike za proizvodnju galovih i tehničkih lanaca, industrijskih transportera, mašina i opreme nije bilo zainteresovanih kupaca. Agencija za privatizaciju angažovala je konsultantsku kuću Nomura da pronađe strateškog partnera za "Filip Kljajić". Partner nije pronadjen, tako da, ako i uslovna tenderska prodaja ne uspe,  uslediće njeno dekomponovanje, odnosno osamostaljivanje pojedinih proizvodno-poslovnih celina.

Industrija "Filip Kljajić" je do početka 90-tih godina XX veka važila za drugo po značaju privredno preduzeće (posle "Zastave") u Kragujevcu, koje je izvozilo čak oko 80% proizvodnje. Početkom 90-tih  "Filip Kljajić" je zapao u krizu, praćenu čestim protestima i štrajkovima radnika, kao i smenama poslovodstva. Agoniju "Filipa" nije prekratilo ni prošlogodišnje delimično restrukturiranje firme, kad je, uz primenu socijalnog programa, otpušteno oko 800 radnika, odnosno polovina od ukupnog broja zaposlenih.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.