NavMenu

"Delišes" ponovo privredna uzdanica Vladičinog Hana - "Nectar" u obnovu hladnjače ulaže 3 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 24.04.2012. 10:25
Komentari
Podeli

Nije svejedno bilo Vladičinom Hanu kada je u nekad najvećem poljoprivrednom kombinatom na Balkanu "Delišesu", poznatom po "HANI" sokovima i kašicama za bebe, zamrla proizvodnja. Nije svejedno bilo ni "Nectar"-u kada je 2003. odlučio da pokrene proizvodnju u zastarelim pogonima, ali i privredu ovog dela Pčinjskog okruga. Danas je fabrika "Nectar" Hančanima prva asocijacija kada ih upitate o privredi u opštini. Kompanija iz Bačke Palanke uložila je više od 7 mil EUR u proizvodnju voćnih koncentrata, koje osim za sopstvene potrebe izvozi u evropske zemlje, a krajem prošle godine "Nectar" je preuzeo i nekadašnju "Delišesovu" hladnjaču.

Najomiljeniji domaći proizvođač u 2011, u Vladičinom Hanu prerađuje 50.000-60.000 tona godišnje raznih vrsta voća, najviše jabuke, a zatim i jagode, višnje, maline, kupine, borovnice, šljive, dunje.

Prilikom posete "eKapije" fabrici, Milovan Ranković, direktor poslovne jedinice "Nectar" u ovoj opštini, rekao nam je da će sa početkom rada nove hladnjače biti znatno povećani sadašnji kapaciteti.

- Kupili smo krajem novembra 2011. godine hladnjaču koja je bila u veoma lošem stanju. U toku je kompletna sanacija ovog objekta kako bi hladnjača bila u funkciji do juna odnosno do početka sezone. "Nectar" će u ovaj objekat uložiti 3 mil EUR. Kapacitet hladnjače je 3.000 tona na minus 25 stepeni Celzijusa. Taj kapacitet može da se "obrne" 2-3 puta, što znači da možemo preraditi dodatnih 7.000-10.000 tona raznog voća – rekao je u razgovoru za "eKapiju" Ranković i dodao da je preuzimanjem hladnjače osnovana firma "Delišes Hani" koja će upravljati hladnjačom.

Milovan RankovićMilovan Ranković

U "Nectar"-u u Vladičinom Hanu posao je našlo 84 stalno zaposlenih, a kada je sezona voća ovde zapošljavaju još radnika na određeno vreme. U ovom pogonu smešten je značajan deo "Nectar"-ove proizvodnje asortimana polugotovih proizvoda.

- U Vladičinom Hanu proizvodimo voćne koncentrate, od kojih 60% koristimo za sopstvene potrebe, dok ostali deo izvozimo u Nemačku, Francusku, Austriju, Italiju, Rusiju. Sa preuzimanjem "Fructal"-a očekujemo da ćemo 80% proizvodnje koristiti za proizvodnju naših sokova – objasnio je naš sagovornik.

Ranković je napomenuo da su zadovoljni poslovanjem u prošloj godini, s obzirom na to da je korišćenje kapaciteta u ovoj fabrici veće od 80%.

- Podigli smo od 2003. u ovoj fabrici proizvodnju na zavidni nivo. Međutim, voćni koncentrati su berzanska roba koji zavise od kretanja roda voća u Evropi. Na primer, koncentrat višnje se bazira na ceni višnje u Poljskoj koja je jedan od najvećih proizvođača sveže višnje. Planirali smo veću proizvodnju u 2012. nego u prošloj godini, ali to zavisi i od roda pojedine vrste.

Za fabriku u Vladičinom Hanu, sirovine nabavljaju sa prostora cele Srbije, a deo voća stiže iz uvoza.

- Bili bismo veoma zadovoljni kada bismo sirovine nabavljali sa područja opštine, ali potrebne su nam velike količine tako da se voćem snabdevamo sa različitih prostora Srbije, a iz Makedonije uvozimo jabuke i manje količine breskve i jagoda.

Ranković je pohvalio akciju opštine da besplatno podeli sadnice voća poljoprivrednim proizvođačima.

- Na teritoriji opštine Vladičin Han je veoma pogodan ambijent za uzgajanje raznih vrsta voća, tako da bi trebalo nastaviti sa podsticajima poljoprivrednika da povećaju površine pod voćnjacima. Saradnja sa opštinom Vladičin Han je na dosta dobrom nivou pogotovo u vezi sa privatizacijom, jer je iz opštine i potencirano da "Nectar" preuzme "Delišes" - rekao je direktor "Nectar"-a u Vladičinom Hanu.

Udruživanjem do novih voćnjaka i radnih mesta

Kompanijom "Nectar" planira da sa opštinom obnovi nekadašnje voćnjake "Delišesa" koji su izgoreli u požaru.

- Nekadašnji voćnjaci "Delišesa" površine oko 400 ha su sad u državnom vlasništvu. U planu je da se daju parcele u zakup poljoprivrednim gazdinstvima koji bi podigli nove voćnjake. "Nectar" bi obezbedio sadnice i poljomehanizaciju, a na poljoprivrednicima je da voćnjake održavaju,a mi bismo sav rod otkupljivali. Nadamo se da će ovo ideja ubrzo i da zaživi - rekao je sagovornik "eKapije".

Na ovaj način će biti povećan udeo voća sa prostora Hana u proizvodnji koncentrata "Nectara", koji se sada kreće 3-5%.

Suzana Obradović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.