NavMenu

TADIĆ: Očekujemo hiljade italijanskih kompanija

Izvor: Tanjug Četvrtak, 08.03.2012. 15:57
Komentari
Podeli

Mario Monti i Boris TadićMario Monti i Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je danas očekivanje da će strateško partnerstvo sa Italijom rezultirati dolaskom hiljada italijanskih kompanija u Srbiju, kao i nastavkom podrške vlade u Rimu procesu evrointegracija. Italijanski premijer Mario Monti poručio je da je Srbija zaslužila status kandidata za članstvo u EU i da angažovanost koju je pokazala kako bi ispunila sve uslove koji su iz Evrope bili stavljeni pred nju predstavlja primer koji treba slediti.

Tadić je na konferenciji za novinare na Drugom samitu Srbija-Italija istakao da je strateško partnerstvo dve zemlje već za posledicu imalo uravnotežavanje spoljnotrgovinske razmene, ali da su mogućosti za produbljivanje ekonomske saradnje nesagledive.

- Nakon strateškog partnerstva došli smo do više od 400 italijanskih kompanija u Srbiji, očekujemo da ih bude na hiljade - rekao je Tadić, i naveo da su dve delegacije danas razgovarale i o brojnim konkretnim projektima, pre svega u domenu energetike i transporta.

Kao potencijalno zanimljive oblasti saradnje Tadić je naveo i industriju čelika, rudarstvo, poljoprivredu, farmaceutsku i tekstilnu industriju i industriju obuće.

Transportni sistemi u Srbiji, kako je konstatovao Tadić, doživeli su procvat, od čega će korist imati i Italija, s obzirom da njen najkraći drumski put ka Turskoj i Bliskom istoku vodi upravo preko Srbije.

Dve delagacije su razmotrile, između ostalog, mogućnost saradnje u izgradnji drumskih koridora 10 i 11 i modernizacije železničke mreže u Srbiji.

- Koridorom 10 i 11 mi praktično stvaramo strategijski trougao koji povezuje Italiju sa Srbijom i Srbija tako dobija centralni značaj za Italiju - rekao je Tadić.

On je dodao da završetkom tih pravaca, koje zajednički rade srpska i italijanska preduzeća, na kraju tog procesa u ovoj deceniji mogu da se stvore izuzetne okolnosti za razvoj ekonomije i boljitak građana.

Tadić je naveo i energetske projekte u kojima Srbija već sarađuje sa italijanskim kompanijama ili namerava da tu saradnju uspostavi, ističući da će Srbija, osim kao proizvođač električne energije, za Italju biti značajna i kao važno čvorište za transport struje.

Potpisano šest sporazuma

U okviru drugog samita Italija-Srbija danas je potpisano šest sporazuma. Ministri spoljnih poslova Srbije i Italije, Vuk Jeremić i Đuliomarija Terci, potpisali su Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Ministri unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Ana Marija Kančelijeri potpisali su zajedničku izjavu o saradnji dva MUP-a u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Predsedništva Saveta ministara Italije.

Protokol između ministarstava poljoprivrede Srbije i Italije o ruralnom razvoju i kvalitetu u oblasti poljoprivrede potpisali su ministri Dušan Petrović i Mario Katanija.

Aneks memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne sredine između ministarstava životne sredine Srbije i Italije potpisali su ministri Oliver Dulić i Korado Klini.

Memorandum o razumevanju u oblasti informativne saradnje između Poreske policije Srbije i Finansijske policije Italije potpisali su glavni inspektor Vesna Aleksić i komandant general Nino di Paolo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.