NavMenu

(Spinnaker) Potrebu za efikasnijim upravljanjem podacima u Srbiji ima više od 70% firmi, dok sisteme koji to nude trenutno poseduje tek svaka treća firma

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.05.2006. 16:29
Komentari
Podeli

Živeći u svetu u kom glavnu reč polako preuzimaju računari, internet, brze komunikacija putem e-mejlova, kao i svakodnevno gomilanje i manipulisanje ogromnim brojem informacija, menadžeri, rukovodioci, ali i najobičniji službenici u različitim kompanijama danas se sve više suočavaju sa velikim izazovom ili pitanjem: Na koji način uzeti stvar u svoje ruke, zauzdati pomenuti informatički haos i započeti efikasno upravljanje njim?

U želji da modernom biznisu ponude što adekvatnije rešenje za takav problem, neke od vodećih softverskih kompanija sveta (Microsoft, Fujitsu-Siemens, Hewlett Packard) uspele su da razviju odgovarajuća softverska rešenja, koje će korisnicima pomoći da mnogo lakše zaplivaju u tom, svakim danom sve većem, informatičkom moru. Ili, jednostavnije rečeno, da mnoštvo podataka i dokumenata koje njihova preduzeća i poslovne jedinice akumuliraju i proizvode na što bolji način sistematizuju, organizuju i učine znatno upotrebljivijim.

Učesnici skupaUčesnici skupa
(Vojislav Genić, direktor kompanije "Spinnaker")

Upravo iz tog razloga je i stvoren Document Management Systems (DMS) ili, prevedeno na naš jezik, Sistem za upravljanje dokumentima, kao sofisticirani softverski sistem, koji u kombinaciji sa odgovarajućim hardverom, omogućava kvalitetno arhiviranje podataka (dokumenata), a zatim i adekvatno upravljanje takvim sadržajima.

Međutim, sudeći prema rezultatima istraživanja koje je beogradska kompanija "Spinnaker" (članica "ComTrade Group") sprovela u Srbiji i javnosti prikazala 4. maja 2006, trenutno u Srbiji svega 36% preduzeća poseduje i u svom poslovanju koristi neki od DMS modela. Što se tiče svesti ovdašnjih ljudi, ali i njihove informisanosti o DMS, marketing menadžer "Spinnakera" Jelena Popović istakla je da danas u Srbiji oko 90% ljudi zna šta se krije iz termina DMS, s tim što svega 60% njih poseduje aktivno znanje o tome.

- Kada je reč o potrebama srpskih kompanija za sistemom kakav je DMS, značajno je napomenuti da 73% firmi smatra da im je tako nešto neophodno i to, pre svega, neke od najosnovnijih funkcija koje DMS nudi, poput skeniranja, arhiviranja, pretrage, različitog pristupa podacima i slično. Ono što naročito ohrabruje je činjenica da je više od 50% ispitanika u Srbiji spremno da investira u DMS rešenja i da takve sisteme uvede u svoja preduzeća. Od toga je dve trećine voljno da investira u "jeftinija" rešenja (do 50.000 EUR), dok je jedna trećina ispitanika raspoložena i za finansijski zahtevnije solucije – objasnila je Popović.

Učesnici skupaUčesnici skupa

Pomenuto istraživanje je, međutim, pokazalo da oko 39% ispitanika u Srbiji ne poznaje ni jedan konkretan sistem za upravljanje sadržajima koji se nude na tržištu, dok su ostali uglavnom čuli za "Microsoft SharePoint Portal" server, zatim "Documentum", "Spider.net" i "Meridio". To samo znači, naglašava Popović, da je privrednike u Srbiji neophodno dosta edukovati, kako bi znali da prepoznaju sve mogućnosti i koristi koje im nudi moderna ICT tehnologija.

Učesnicima skupa na kom su predstavljeni rezultati navedenog istraživanja obratili su se i Mladen Jevtić iz kompanije "EMC", Igor Marić iz već pomenutog "Spinnakera", kao i menadžer američke kompanije "IDC" Milovan Matijević, koji je predstavio statističke podatke vezane za trenutnu situaciju na IT tržištu u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.