NavMenu

Roman Abramović i dalje najbogatiji ruski biznismen

Izvor: Borba Sreda, 26.04.2006. 13:21
Komentari
Podeli

Preduzetnik i gubernator Čukotke Roman Abramović je i tokom 2005, kao i godinu pre toga, na vodećoj poziciji na listi sto najbogatijih biznismena Rusije, koji objavljuje ruska verzija časopisa "Forbs".

Imovina Abramovića procenjena je na 18,3 milijarde USD.

Međutim, za najuspešnijeg u 2005. godini, ipak, se može smatrati biznismen na drugoj poziciji, predsednik naftne kompanije "Lukoil" Vagit Alekperov, čija se imovina za samo 12 meseci uvećala za 8,6 milijardi ili bezmalo 200% i to, pre svega, zahvaljujući vrtoglavom rastu kapitalizacije njegove kompanije i uspešnim ulaganjima na tržištu kapitala.

U ovogodišnju listu najbogatijih Rusa uvrstilo se i 20 debitanata, a među njima je i suvlasnik kompanije "Evraz Holding" sa imovinom teškom 2,8 milijarde USD.

Dok su na listi za 2004. godinu, 64% najbogatijih Rusa svoju imovinu stekli zahvaljujući izvozu sirovina (nafte, gasa, metala, drveta i slično), na listi za 2005. takvih je samo 40. Na tom spisku sada su se uvrstili i mnogi građevinari i trgovci na malo, proizvođači traktora i hrane, vlasnici kockarnica, kao i operateri mobilne telefonije.

Najmlađi najbogatiji Rusi stari su svega 34 godine. Ukupna imovina sto najbogatijih ruskih biznismena trenutno iznosi 248 milijarde USD, dok je donja granica imovine za ulazak u rejting najbogatijih sa 280 mil USD u 2004, sada povećana na čak 450 mililiona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Industrija

Bankrotirao popularni srpski brend

Popularni brend Ivica i Majica danas je na svojoj zvaničnoj stranici na fejsbuku objavio bankrot. Na svojim društvenima mrežama oni su podelili video u kojem su napisali da je došlo do kraja njihovog poslovanja. "Kraj jedne bajke" stoji u opisu ovog videa. Radnja koja se nalazi u centru grada oblepljena je natpisom na kom piše bankrot. Vladimir Nićiforović, vlasnik ove kompanije za Blic Biznis kratko je prokomentarisao da je najveći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.