NavMenu

Institut CIP uradio idejne projekte dva podvožnjaka u Paraćinu - Izgradnja prelaza vrednih oko 5 mil EUR mogla bi početi u 2012.

Izvor: eKapija Ponedeljak, 24.10.2011. 11:29
Komentari
Podeli

Pruga kod "Štofare"Pruga kod "Štofare"

Predstavnici "Železnica Srbije" (ŽS) isporučili su opštini Paraćin idejni projekat za dva prelaza van nivoa železničke pruge u Paraćinu.

Projekat se odnosi na izgradnju podvožnjaka kod "Štofare", koji će biti namenjen putničkom saobraćaju i pešacima, kao i podvožnjaka u naselju Ribnica, namenjenog teretnom i pešačkom saobraćaju. Za "Železnicu" i opštinu Paraćin izradio ga je Institut CIP.

- Prema procenama koje proističu iz ovih idejnih projekata, prelaz za teretni saobraćaj koštaće više od 300 miliona dinara, a prelaz za putnički saobraćaj koštaće oko 150 miliona dinara. To su samo grube procene, jer zbog eksproprijacija koje je neophodno obaviti još ne možemo znati tačan iznos, koji će sigurno biti nešto viši od ovog - rekao je predsednik opštine Saša Paunović.

Reč o poslu na kome opština Paraćin i "Železnica" sarađuju već duže vreme. Ugovor o izradi projektne dokumentacije potpisan je 2008. godine, a 2010. i aneks ugovora, kada se opština Paraćin izjasnila za dva konkretna rešenja ovih prelaza, odnosno podvožnjaka, kao ekonomski i saobraćajno najisplativijih.

Rešenjem ovih pitanja najveću korist imaće žitelji Dankova, sela preko pruge u Dankovu i prekomoravskih sela, kojima je ovaj put praktično jedina veza sa Paraćinom, navedeno je na sajtu opštine.

- Očekujem da će ubrzo biti završeni i glavni projekti, a već sledeće godine krenućemo u akciju pronalaženja sredstava za izgradnju objekata. Naravno da će i opština Paraćin učestvovati u finanisranju, a očekujemo i pomoć države - rekao je Paunović, a prenosi opštinski sajt.

Slobodan Stamenković, predstavnik Direkcije za infrastrukturu ŽS naveo je kako "Železnica" namerava da do konačnog završetka projekta, postavi privremeno rešenje koje će povećati bezbednost učesnika u saobraćaju.

Tako će, do izgradnje podvožnjaka kod Štofare, ubrzo biti postavljena savremena elektronska signalizacija koja je nabavljena iz nemačkih donacija. Biće to prvi ovakav uređaj u Srbiji, koji će povećati bezbednost na izuzeteno važnom mestu gde se ukrštaju železnički i auto saobraćaj.

Izgradnja podvožnjaka mogla bi početi u toku iduće godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.