NavMenu

"SMB Gradnja" i "Jedinstvo" grade prvu fazu regionalne sanitarne deponiju u Inđiji - Vrednost celokupne investicije 12 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 04.10.2011. 08:56
Komentari
Podeli

U Inđiji je juče potpisan ugovor o početku prve faze izgradnje regionalne sanitarne deponije. Predsednik opštine Inđija Goran Ješić je tom prilikom izjavio da je na osnovu studije koju je uradila AP Vojvodina pre šest godina određena lokacija u blizini autoputa koja je dovoljno udaljena od svih naseljenih mesta i zadovoljava sve evropske standarde u domenu ekologije.

- Zemljište je otkupljeno i izgrađena je infrastruktura, a uz pomoć Vlade Republike Srbije i Fonda za zaštitu životne sredine, jednim delom iz Svetske banke i budžeta opštine Inđija obezbeđena su sredstva za izgradnju deponije. Procedura javne nabavke je okončana, kompletna dokumentacija oko građevinske dozvole je privedena kraju, a činom potpisivanja ugovora u projekat uvodimo i dve firme koje su u konzorcijumu pobedile na tenderu, sa željom da će na vreme izvršiti svoje obaveze i ispoštovati zadate rokove što znači da se do kraja ove godine završi izgradnja tela deponije, kako bismo u prvom kvartalu sledeće godine mogli da očekujemo upotrebnu dozvolu - istakao je Ješić.

On je naveo da deponijom upravlja preduzeće "Ingrin", a plan je da se ovo preduzeće dokapitalizuje, uvođenjem privatnog kapitala, sa ciljem da se nastavi sa investiranjem u obnovljive izvore energije, što znači izgradnja dela u kom će se smeće spaljivati i na taj način proizvoditi energija".

Obezbeđenjem bespovratne donacije od republičkog Fonda za zaštitu životne sredine omogućen je početak izgradnje prve faze. Celokupna vrednost planirane investicije je oko 12 mil EUR.

Željka Jurakić, direktorka republičkog Fonda za zaštitu životne sredine, istakla je da je taj fond odobrio 260 miliona dinara u svrhu sufinansiranja izgradnje tela deponije i pratećih objekata, a novac će se realizovati delom u ovoj, a delom u narednoj godini u zavisnosti od dinamike radova.

Direktorka preduzeća "Ingrin" Ivana Karan rekla je da će se deponija graditi u šest faza, a svaka faza predviđa izgradnju po dve kasete priližno iste veličine, na oko dva hektara.

- Prva faza počinje izgradnjom dve kasete, saobraćajnice u okviru deponije, trafostanice i vage, što će omogućiti nesmetano odlaganje otpada, a kasnije će biti izgrađena i administrativna zgrada, radionica, reciklažni centar i prečistač otpadnih voda.

Radovi na izgradnji regionale sanitarne deponije povereni su konzorcijumu firmi "SMB Gradnja" i "Jedinstvo", a direktor firme "SMB Gradnja" Predrag Petričević, najavio je da će ove firme ispoštovati sve rokove i ugovorene obaveze.

- U prvoj fazi rade se dve kasete površine četiri hektara u koje će se u narednih pet godina olagati otpad. Kapacitet cele deponije je oko 2,8 miliona kubika komunalnog otpada. Rokovi koje smo ponudili su dosta kratki, međutim mi smo usmerili sve snage prema ovom projektu tako da mogu da kažem da ćemo ispuniti zadate rokove.

Parcela namenjena za deponiju je na oko 7 km severoistočno od Inđije, u blizini autoputa Beograd – Novi Sad (E 75 koridor 10), na površini od 26,76 hektara. Pored izgradnje kaseta koje će biti obložene geotekstilom, geomembranom, glinom i šljunkom, dakle, nepropusnim materijalima koji će sprečavati otpadne i procedne vode da prodiru u zemlju, planira se i izgradnja reciklažnog centra u kom će se odvajati sekundarne sirovine, kao i prečistač otpadnih voda instaliran na deponiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija

Oerlikon dolazi u Srbiju i donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake

Potpisivanjem ugovora o izgradnji i zakupu hale za švajcarsku grupaciju Oerlikon (Erlikon) u tehnološkom parku UNIOR Components-a u Kragujevcu, ozvaničena je saradnja ove dve kompanije. Globalni lider u domenu površinske zaštite, koji posluje u 38 zemalja sveta, na ove prostore donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake koja do sada nije bila direktno dostupna na tržištu. Dolazak Erlikona u Srbiju posebno je značajan za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.