NavMenu

Luka Rijeka u 2023. imala 6% manji promet tereta

Izvor: Biznis.rs Ponedeljak, 20.05.2024. 09:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: frank mckenna/unsplash)Ilustracija
Luka Rijeka d.d. završila je prošlu godinu sa neto dobiti u iznosu od 1.003.883 EUR, objavljeno je na stranicama Zagrebačke berze nakon održane sednice Nadzornog odbora društva. Prihodi same Luke Rijeka d.d. pritom su u 2023. godini iznosili 34,076 mil EUR, dok je na nivou grupe ostvaren ukupni prihod od 41,110 mil EUR. U odnosu na godinu ranije, to znači da su ukupni prihodi Luke Rijeka d.d. pali za 11%, dok su na nivou grupe rasli za oko 12%, prenosi SEEbiz.

U izveštaju o poslovanju navodi se, ipak, da su u prošloj godini prihodi Luke Rijeka d.d. od poslovanja rasli za 11%, ali je do značajnog smanjenja ukupnih prihoda došlo zbog manjih finansijskih prihoda uzrokovanih činjenicom da u prošloj godini nije isplaćena dividenda od društva Jadranska vrata d.d. koje upravlja kontejnerskim terminalom na Brajdici, a koja je u prethodnim godinama činila značajan deo ukupnih prihoda Luke Rijeka d.d, pošto je iznos dividende znao premašivati 20 miliona kuna, odnosno oko tri miliona evra.

Grupu Luka Rijeka, uz matično društvo Luka Rijeka d.d, čine i tri preduzeća u stopostotnom vlasništvu matičnog društva: Luka – prevoz, Stanovi i Luka Rijeka Container Depot, a Luka Rijeka d.d. je vlasnik 49% udela u kompaniji Jadranska vrata.

Promet tereta u 2023. godini na terminalima kojima upravlja Luka Rijeka d.d. pao je za 6%, sa 2.579.602 na 2.423.422 tone. Po glavnim kategorijama tereta, zabeležen je rast prometa generalnog tereta za 6%, promet rasutog tereta pao je za 11%, a kod kontejnerskog prometa takođe je zabeleženo smanjenje za oko 7%, sa 290.729 tona u 2022. godini na 271.454 tone u 2023.

Od planiranih aktivnosti i ulaganja Luke Rijeka za ovu godinu, u izveštaju se ističe završavanje CEF projekta uređenja operativnih površina i infrastrukture u lučkom bazenu Rijeka, i posebno 5,7 mil EUR vredan projekat proširenja kontejnerskog depoa na Škrljevu.

- Projekat se odnosi na proširenje depoa za kontejnere, te uređenje nove skladišno-operativne površine, odnosno na izvođenje sedam do devet dodatnih platoa za smeštaj kontejnera na površini od 66.615 kvadratnih metara, kao i na uređenje unutrašnjih saobraćajnica. Realizacijom projekta očekuje se povećanje prometa u delu manipulacije i skladištenja praznih kontejnera, a otvara se i mogućnost pružanja nove usluge – manipulacije punih kontejnera, koja se sada događa u vrlo skromnom obimu. Osim toga, u planu je i priprema dokumentacije za izvođenje železničkog koloseka od ulaza u Škrljevo do Kontejner depoa - stoji u objavi Luke Rijeka na Zagrebačkoj berzi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.07.2024.  |  Industrija

Tim naučnika: Ležište litijuma u zapadnoj Srbiji nije vredno eksploatacije zbog ekoloških rizika

Ležište litijuma u zapadnoj Srbiji nije vredno eksploatacije zbog ekoloških rizika jer je jedino u svetu gde se planira vađenje litijuma u naseljenom i plodnom poljoprivrednom području, a što je najvažnije sigurno će uništiti jednu od samo tri vodonosive oblasti u Srbiji, tvrdi tim naučnika u danas objavljenoj analizi. Naučnici Dragana Đorđević, Jovan M. Tadić, Branimir Grgur, Ratko Ristić, Sanja Sakan, Jelena Brezjanović,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.