NavMenu

Malim i srednjim preduzećima neophodna bolja informisanost o ponudi i prednostima konsultantskih usluga

Izvor: eKapija Petak, 02.09.2011. 11:33
Komentari
Podeli

Nedovoljna informisanost preduzeća o ponudi konsultantskih usluga na našem tržištu, kao i nepoznavanje koristi koje imaju od konsultantskih projekata, neke su od barijera u međusobnoj saradnji koji su izneli predstavnici malih i srednjih preduzeća i konsultanata na Okruglom stolu "Unapređenje saradnje između srpskih preduzeća i njihovih poslovnih konsultanata", koje je organizovao EBRD BAS Serbia.

30 predstavnika malih i srednjih preduzeća i 10 konsultanata, kao rešenje ovih prepreka predložili su rad na informisanju i edukaciji MSP u kojoj treba da učestvuju svi – konsultanti i Udruženje konsultanata, sama mala i srednja preduzeća, država i njene institucije, kao i mediji.

Akreditacija konsultanata je jedan od prioriteta koji predstavnici MSP sektora vide kao rešenje za bolji kvalitet projekata i podizanje nivoa razumevanja između korisnika i pružalaca usluga.

Na okruglom stolu su razmenjena iskustva o pitanjima kao što su odabir konsultanata od strane malih i srednjih preduzeća, njihovi razlozi da koriste eksterne konsultantske usluge, definisanje uslova i organizacija procesa međusobne saradnje, komunikacija i međusobno razumevanje, efekti konsultantskih projekata.

Kao prepreke istaknuto je postojanje različitih standarda kvaliteta usluge, iskustva i ekspertize konsultanata, nedovoljna specijalizovanost konsultanata za određene industrijske grane, kao i teška ekonomska situacija na tržištu Srbije.

- Čak 95 % učesnika okruglog stola je izjavilo da je zadovoljno izborom tema, svrhom i formom događaja i naglasili su potrebu za organizovanjem sličnih razmena iskustava u budućnosti. To ukazuje da je otvorena diskusija najbolji put za povećanje razumevanja klijenata i konsultanata, a samim tim i kvaliteta saradnje i ostvarenih projekata. Istovremeno, diskusija ukazuje da procesu unapređenja međusobnog razumevanja MSP i konsultanata sve zainteresovane strane treba da daju svoj doprinos, što naš program čini od 2006. kada je počeo sa radom u Srbiji - kaže Bojana Vukosavljević, direktorka EBRD BAS za Srbiju.

EBRD BAS Serbia je projekat Evropske banke za obnovu i razvoj koji podržava mala i srednja preduzeća u zemljama u tranziciji kroz pružanje poslovnih saveta i usluga, kao i razvoj konsultantskog tržišta.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.