NavMenu

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije dosad

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 07.05.2024. 09:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: lassedesignen/shutterstock.com)Ilustracija
Američki softverski gigant Microsoft potpisao je ugovor vredan 10 mlrd USD koji će mu omogućiti da dobija struju iz preko 10,5 GW novih kapaciteta iz obnovljivih izvora, piše Balkan Green Energy News. Izgradiće ih Brookfield Asset Management i njegova kompanija za obnovljive izvore Brookfield Renewable Partners.

Ugovor je skoro osam puta vredniji od najvećeg do sada potpisanog korporativnog ugovora o otkupu električne energije (PPA), saopštio je Brookfield.

Petogodišnji ugovor sa kompanijom Microsoft će pomoći firmi Brookfield da izgradi 10,5 GW zelenih kapaciteta između 2026. i 2030. godine, a softverskom gigantu omogućiti da podmiri rastuću potražnju za veštačkom inteligencijom (AI) i klaud (cloud) uslugama koristeći električnu energiju iz obnovljivih izvora.

U saopštenju kompanije Brookfield se navodi da globalni trend digitalizacije i razvoja veštačke inteligencije nastavlja da podstiče rast potražnje za električnom energijom, a da će saradnja pomoći da Microsoft izađe u susret zahtevima svojih korisnika.

Microsoft se obavezao da će najkasnije od 2030. godine pokrivati 100% svoje potrošnje električne energije iz izvora bez neto emisija gasova s efektom staklene bašte.

Sporazum se neće odnositi samo na vetar i solar, već i na nove tehnologije za proizvodnju energije bez emisija CO2, navodi se u saopštenju kompanije Brookfield. Predviđeni kapaciteti će se graditi u Sjedinjenim Državama i Evropi, ali sporazum uključuje mogućnost da se njihov obim poveća te da dođe do proširenja na region Azije i Pacifika, Indiju i Latinsku Ameriku, navodi se u saopštenju.

Brookfield Asset Management upravlja aktivom ukupno vrednom preko 900 mlrd USD. Brookfield Renewable Partners je njegova kompanija za obnovljivu energiju. Ima 33 GW kapaciteta hidroenergije, vetra, sunca, malih elektrana i skladišta energije u Severnoj Americi, Južnoj Americi, Evropi i Aziji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Ni januar, ni maj, nego najranije na jesen - Rok za puštanje u saobraćaj nekompletne autobuske stanice u Bloku 42 ponovo pomeren

Pre nekoliko godina kao na traci smenjivali su se rokovi za završetak obnove četiri ulice od Vukovog spomenika do Beo zoo vrta, a u poslednjih godinu dana gradska vlast isto tako na nekoliko meseci pomera rokove za puštanje u saobraćaj nekompletne autobuske stanice u Bloku 42. Poslednja najava kaže - autobuski saobraćaj na novi BAS biće prebačen u toku jeseni. Ako se u obzir uzmu isključivo najave koje su na ovu temu izrečene samo od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.