NavMenu

Grad dao saglasnost za zaključivanje ugovora sa Ministarstvom privrede i BAS-om o nastavku finansiranja projekta novog BAS-a - U dve godine 20 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.04.2024. 10:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: s_oleg/shutterstock.com)Ilustracija
Privremeni organ grada Beograda na poslednjoj održanoj sednici, kako je potvrđeno eKapiji, dao je saglasnost Sekretarijatu komunalne i stambene poslove i Direkciji za građevinsko zemljište za zaključivanje ugovora sa Ministarstvom privrede i BAS-om o regulisanju međusobnih odnosa u vezi sa obezbeđivanjem finansijskih sredstava za konačnu realizaciju projekta nove autobuske stanice u Bloku 42, a za izmirivanje troškova koji nastanu u okviru druge faze kompleksa ove stanice (izgradnja stanične zgrade prim. aut.).

- U cilju realizacije kompleksa autobuske stanice po važećem planskom dokumentu (izmene i dopune PDR-a kompleksa autobuske i železničke stanice u Bloku 42) odlučeno je da se uključi i grad Beograd u realizaciji radova na završetku projekta, a što zahteva redefinisanje međusobnih prava i obaveza ugovornih strana, odnosno preuzimanje novih obaveza i sticanje novih prava od strane grada Beograda, a što će biti predmet novog aneksa ugovora - navodi se u zaključku.

Kako se precizira, pošto su realizovani radovi koji se tiču dela druge faze kompleksa autobuske stanice, neophodno je nastaiti sa sprovođenjem daljih radova koji su obuhvaćeni tom fazom. To podrazumeva upravo izgradnju same stanične zgrade i izgradnju konzolne nadstrešnice "A" koja je, kako se navodi, neophodna za funkcionisanje staničnog platoa.

- Za realizaciju ovog dela projekta procenjena su finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 2,4 milijarde dinara koja su planirana na pozicijama Ministarstva privrede. Za izvođenje radova u 2024. planirana su sredstva u iznosu od 1,2 milijarde dinara i isto toliko i u 2025. godini. Kako bi se stvorili uslovi za prenos obezbeđenih finansijskih sredstava sačinjen je predlog ugovora koji su usaglasili Ministarstvo privrede, Direkcija za građevinsko zemljište, Beogradska autobuska stanica, Sekretarijat za finansije i Sekretarijat za komunalne i stambene poslove - ističe se u zaključku.

U ovom zaključku se podseća da je ugovorom o zajedničkoj izgradnji novog BAS-a koji je u julu 2017. potpisao grad sa BAS-om bilo predviđeno da BAS finansira izgradnju kompleksa u okviru dve faze radova koji se izvode prema arhitektonsko-urbanističkom rešenju Vladimira i Milana Lojanice. U okviru prve faze bila je predviđena izgradnja staničnog platoa, a u drugoj fazi izgradnja stanične zgraade sa staničnim trgom i zelenim površinaama.

U zaključku se navodi i šta je BAS do sada u ovom kompleksu uradio kada je reč o izgradnji staničnih sadržaja (peronski prostor odnoasno stanični plato sa potrebnom infrastrukurom, Kontrolni stanični punkt, priključno razvodno postrojenje, kao i temeljnu jamu, šipove, temeljnu ploču i konstrukciju susturena buduće stanične zgrade). Kako se napominje, u skladu sa dinamikom realizacije projekta Beograd na vodi, BAS je u završnoj fazi prve faze kompleksa nove autobuske stanice koja podrazumeva kompletno izgrađen stanični plato koji je infrastrukturno povezan sa aneksom - budućom privremenom staničnom zgradom, odnosno objektom koji je dugoročno planiran kao topla veza budućeg BAS-a i železničke stanice Novi Beograd.

Nova, nedovršena Beogradska autobuska stanica (BAS) u novobeogradskom Bloku 42, ako je verovasti najaktuelnijim najavama iz grada, trebalo bi da bude puštena u rad u toku ovog proleća. U jesen 2023. gradska vlast najavaljivala je da će veći deo saobraćaja sa starog BAS-a na novu međugradsku autobusku stanicu u Bloku 42 biti prebačen do kraja januara da bi početkom godine postalo jasno da od toga neće biti ništa i da novi BAS neće proraditi sigurno pre proleća.

Poslednji izgovor, pre oko mesec i po, bio je to što još nisu okončani radovi na jednoj propratnoj ulici bez koje stanica ne može da se pusti u rad. Ali, slika sa terena svedoči da posla ima ne samo na propratnoj ulici, nego i na samom staničnom platou, gde se i dalje uređuju peronski sadržaji.

Putnike će, kada konačno na novi BAS u Bloku 42 bude bi prebačen međugradski i prigradski saobraćaj, dočekati "autobuski Prokop" upravo zato što će i novi BAS kao i nekoliko kilometara dalja železnička stanica Beograd centar radni vek na neodređeno početi bez stanične zgrade. A za to će upravo kao privremeno rešenje služiti maleni aneks koji po kapacitetima nije bi blizu kapaciteta šalter sala na starom BAS-u. Na to su upravo u nekoliko navrata ukazivali i zaposleni na BAS-u.

Kada bude bio preseljen sav saobraćaj na novi BAS, starom sledi rušenje jer su na njegovom mestu predviđeni novi objekti Beograda na vodi. To podrazumeva i uklanjanje, ne tako davno izgrađenih dolaznih perona na starom BAS-u.


Od kamena temeljca u izbornoj kampjanji do zastoja radova

Na BAS-u koji bi uskoro trebalo da otvori kapije putnicima, radovi se sa brojnim prekidima odvijaju otako je u gradskoj izbornoj kampanji 2018. položen kamen temeljac. Otada do danas bilo je više kamena spoticanja na ovom gradilištu - probleme su stvarali finansiranje projekta, imovinske zavrzlame u Bloku 42, neočekivana izmena plana detaljne regulacije za Blok 42 jer je naknadno utvređno da stanična zgrada mora da bude veća. Radovi su nastavljeni pošto je, pre nešto više od godinu postignut sporazum sa BAS-om prema kome grad nastavlja gradnju stanice uz obavezu da BAS-u isplati ranije uložen novac u gradnju novog autobuskog kompleksa.

D. Aleksić
autobuska stanica Novi Beograd
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Industrija

Bankrotirao popularni srpski brend

Popularni brend Ivica i Majica danas je na svojoj zvaničnoj stranici na fejsbuku objavio bankrot. Na svojim društvenima mrežama oni su podelili video u kojem su napisali da je došlo do kraja njihovog poslovanja. "Kraj jedne bajke" stoji u opisu ovog videa. Radnja koja se nalazi u centru grada oblepljena je natpisom na kom piše bankrot. Vladimir Nićiforović, vlasnik ove kompanije za Blic Biznis kratko je prokomentarisao da je najveći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.