NavMenu

Ministar privrede Srbije i šef Misije MMF-a o reformi privrednih društava

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.03.2024. 11:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: archerix/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković i šef Misije Međunarodnog monetarrnog fonda (MMF) u Srbiji Donal Mekgetigan (Donal McGettigan) su danas razgovarali o reformi privrednih društava. Ministarstvo je saopštilo da je Cvetković rekao da je Vlada Srbije posvećena reformi privrednih društava u vlasništvu države i "povećanju koristi od državnog vlasništva za zemlju i građane".

- Jedan od ciljeva Zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije je osnaživanje, korporativizacija i bolje upravljanje državnim preduzećima sa namerom ostvarivanja boljih poslovnih rezultata - rekao je Cvetković. Tim zakonom je propisano da će Ministarstvo privrede obavljati centralizovanu vlasničku funkciju, shodno najboljoj praksi u razvijenim tržišnim privredama.

Naveo je da će primena tog zakona početi septembra ove godine, kako je i bilo predviđeno. Dodao je da su strane direktne investicije (SDI) u Srbiji stabilne i da je prošle godine priliv novca od toga bio 4,5 mlrd EUR.

- Ako stabilnom prilivu SDI dodamo i plan ‘Skok u budućnost’ kojeg je nedavno predstavio predsednik Srbije, a koji podrazumeva ulaganja od 18 milijardi evra u infrastrukturu i predstojeću specijalizovanu svetsku izložbu EXPO 2027, sve to predstavlja veliki zamajac za dalji i jači ekonomski razvoj naše zemlje - ocenio je Cvetković.

Istakao je da je "očuvana makroekonomska, finansijska i energetska stabilnost, i da Srbija ima kvalitetnu i dobro obrazovanu radnu snagu" što su sve "izuzetni potencijali za sveobuhvatni napredak".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.