NavMenu

Famozna 2027. godina: Električna vozila dotad će biti jeftinija od klasičnih automobila

Izvor: eKapija Utorak, 12.03.2024. 09:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mike Flippo/shutterstock.com)Ilustracija
Električna vozila će biti jeftinija za proizvodnju od automobila s unutrašnjim sagorevanjem do 2027. godine zahvaljujući novim tehnologijama proizvodnje i nižim troškovima baterija, rekao je Pedro Pacheco, potpredsednik istraživanja u Gartneru.

Troškovi baterija opadaju, ali će troškovi proizvodnje opadati brže zbog inovacija poput "gigakastinga", koji podrazumeva proces u kojem se veliki delovi automobila livaju kao jedan komad, umesto korišćenja desetina zavarenih spojeva i veziva. Tesla, koju Pacheco i drugi stručnjaci navode kao lidera u inovacijama u smanjenju troškova montaže, bio je pionir u "gigakastingu".

- Tesla i drugi su gledali na proizvodnju na radikalan novi način - rekao je Pacheco za Automotive News Europe u sredu, pred objavljivanje novog izveštaja iz Gartnera.

Stopa prelaska na električna vozila usporila je u nekoliko ključnih tržišta, uključujući SAD i Evropu, i stručnjaci kažu da će biti ključno da proizvođači automobila izbace modele nižih troškova.

Pacheco je rekao da samo gigakasting može smanjiti troškove "bar" za 20%. Ostale uštede mogu doći iz korišćenja baterijskog paketa kao strukturnog elementa, rekao je.

Troškovi baterija opadaju već godinama, rekao je, ali pad troškova montaže je "faktor iznenađenja" koji će dovesti do izjednačavanja cene električnih vozila sa automobilima sa unutrašnjim sagorevanjem brže nego što se mislilo.

- Dostigli smo ovu prelomnu tačku ranije nego što se očekivalo - rekao je Pacheco.


Tesla i BYD mogu da smanje cene

Da li i kada će ove uštede rezultirati nižim cenama u salonima zavisi od proizvođača, rekao je Pacheco, iako bi se izjednačavanje cena između električnih i modela sa unutrašnjim sagorevanjem sličnih karakteristika, u proseku, trebalo postići do 2027. godine.

- Novajlije poput BYD-a i Tesle mogu sebi priuštiti smanjenje cena jer su im troškovi dovoljno niski da to učine bez prevelikog uticaja na njihovu dobit - rekao je.

Gartner i dalje predviđa snažan rast prodaje EV-a, sa polovinom svih prodatih automobila 2030. godine koji će biti potpuno električni. Ali Pacheco je rekao da tržište ulazi u period "preživljavanja najsposobnijih" u poređenju s ranijim "zlatnim dobom" za proizvođače EV-a.

Opisao je 2024. kao godinu tranzicije na evropskom tržištu električnih vozila, pri čemu kineske kompanije poput BYD-a i MG-a grade svoje prodajne mreže i linije proizvoda, dok će tradicionalni proizvođači automobila poput Renaulta i Stellantisa lansirati jeftinije modele.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.