NavMenu

Dobavljači Tesle i kineskog BYD merkaju proizvodne pogone u Srbiji - Zašto "nearshoring" može biti šansa za region?

Izvor: eKapija+ Sreda, 14.02.2024. 10:21
Komentari
Podeli
(Foto: Tesla Fans Schweiz/Unsplash)
Za industrijske nekretnine u Srbiji već godinama najviše su zainteresovane kompanije iz automobilske i elektronske industrije, a tržište električnih automila koje se razvija u Evropi dalo je veći zamah ovim kompanijama. Potencijalni proizvođači delova za Teslu najavili su svoj dolazak na tržište Nemačke. Takođe i kineski proizvođač električnih automobila BYD najavio je dolazak u Mađarsku. Postoji interesovanje dobavljača ovih kompanija za uspostavljanje svojih proizvodnih pogona u našem regionu. Kako za eKapiju navodi Božidar Gaćeša, rukovodilac pododeljenja za industrijske i logističke nepokretnosti za Adrija region u kompaniji CBRE, zainteresovani su kako za tržište Srbije, ali sve više i Severne Makedonije.

- U pregovorima smo sa nekoliko kompanija i nadamo se da će izabrati region jugoistočne Evrope - rekao je Gaćeša za eKapiju.

Kako objašnjava, naše tržište logističkog prostora je mlado, pre svega u smislu ponude modernog prostora, sa malim udelom spekulativne ponude.

- Ako sagledamo period od poslednjih pet godina, stopa slobodnog logističkog prostora je iznosila između nula i jedan odsto, što znači da slobodnog skladišnog prostora nije bilo - navodi naš sagovornik.

U sektoru logističkih nekretnina tražnja je uvek bila veća nego ponuda, ali, kako ističe, investitori su to prepoznali.

- Samo u poslednjih pet godina ponuda logističkih nepokretnosti u Beogradu i široj okolini porasla je za više od 70%, čemu je značajno doprineo kontinuirani rast tražnje za modernim skladišnim prostorom koju generišu 3PL kompanije, kao i maloprodajni lanci i kompanije koje sve više transformišu svoje poslovanje i usmeravaju ka elektronskoj trgovini - kaže.

Gaćeša dodaje da porastom ponude u narednom periodu, možemo očekivati da će doći i do izjednačavanja nivoa ponude i tražnje, pa čak i rasta stope upražnjenog prostora.

- Nakon rekordno visoke ponude logističkog prostora u Beogradu i okolini tokom 2022. godine, sličan trend nastavljen je i tokom 2023. pa je ponuda novog logističkog prostora povećana za 4% na godišnjem nivou - ističe.


Interesovanje i za manje gradove

Interesovanje zakupaca zavisi pre svega od toga o kojoj vrsti prostora govorimo, objašnjava Gaćeša.

- Ukoliko se radi o logističkim, skladišnim prostorima, interesovanje prevashodno vlada za prostorom koji se nalazi oko glavnih gradova – i to važi kako za Srbiju, tako i region jugoistočne Evrope. Kada govorimo o industrijskim, odnosno proizvodnim prostorima, fokus je na sekundarnim gradovima, koji imaju čak i određenu istoriju u oblasti proizvodnje, pre svega kada govorimo o automobilskoj industriji i proizvođačima iz sektora elektronike. Svaki region unutar Srbije ima svojih prednosti, od blizine krajnjim tržištima ovih proizvođača, preko kvalifikovane radne snage za određeni industrijski segment, do nešto povoljnijih uslova poslovanja.

Božidar Gaćeša, rukovodilac pododeljenja za industrijske i logističke nepokretnosti za Adrija region u kompaniji CBRE (Foto: CBRE)Božidar  Gaćeša, rukovodilac pododeljenja za industrijske i logističke nepokretnosti za Adrija region u kompaniji CBRE
"Nearshoring" može biti šansa za region

U sektoru industrijskih nepokretnosti i dalje će preovlađujući trend biti "nearshoring" odnosno približavanje proizvodnih pogona u ovaj deo sveta, pre svega radi optimizacije u lancima snabdevanja. Stoga, smatra Gaćeša, naš region može da ponudi znatno povoljnije uslove poslovanja u odnosu na zemlje Zapadne Evrope, ali i kvalifikovanu radnu snagu.

On očekuje da će iznosi zakupnina ostati stabilni, na trenutno dostignutim nivoima, s obzirom na to da su glavni pokretači porasta cena zakupnina bili visoki troškovi izgradnje, koji su već zabeležili pad, kao i inflacija, čiji se pad, kako je dodao, očekuje.

I. Žikić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.