NavMenu

Raspisan tender za idejno rešenje brze saobraćajnice Crnča-Pljevlja-Goražde

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.03.2024. 16:19
Komentari
Podeli
(Foto: Monteput)
Monteput je raspisao javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Crnča - Pljevlja - Goražde, dionica Crnča - Pljevlja - granica sa Bosnom i Hercegovinom, dužine ~ 93 km.

Vrijednost tendera je 170.000 bez, odnosno 205.700 EUR sa PDV-om.

Kako je saopšteno, osnovni cilj ovog poziva je razvijanje detaljne tehničke dokumentacije s fokusom na istraživanje i definisanje optimalnog koridora trase brze saobraćajnice Crnča - Pljevlja - Goražde.

- Izradom idejnog rješenja želi se precizirati optimalna trasa, stvarajući osnovu za dalje faze projektne dokumentacije i buduću izgradnju ove važne saobraćajnice - saopštio je Monteput.

S obzirom na to da u prethodnom periodu nije rađena planska i tehnička dokumentacija kojom je je tretiran ovaj putni pravac, potrebno je uraditi idejno rješenje koje treba da posluži kao osnov za konačno opredjeljenje i definisanje preciznijeg položaja koridora ove brze saobraćajnice u Predlogu Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine.

- U procesu projektovanja naglasak treba staviti na multidisciplinarni pristup, uz razmatranje tehničkih, ekonomskih, prostornih, ekoloških i drugih aspekata, uz poštovanje propisanih uslova i primjenu suvremenih tehničko-tehnoloških metoda - pojašnjeno je.

Pristup uključuje pažljivo razmatranje prostorno-planskih aspekata, uključujući izbor optimalne trase, lokaciju denivelisanih raskrsnica, naplatnih rampi, pratećih i funkcionalnih sadržaja, ekoloških uticaja, postojeće infrastrukture, kulturnih dobara, vjerskih objekata i drugih relevantnih faktora za donošenje odluke o trasi.

U izradi idejnih rješenja, projektant je su dužan poštovati zakonsku regulativu, tehničke propise i standarde koji se odnose na projektovanje i važe u Crnoj Gori. TEM standardi i preporučena praksa smatraju se osnovnim smjernicama za projektovanje saobraćajnice.

- Ova brza saobraćajnica ima za cilj da obezbijedi kvalitetnu saobraćajnu vezu Bijelog Polja i Pljevalja, i u konačnom poboljša saobraćajnu povezanost Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Takođe, ovom saobraćajnicom i dalje preko Goražda obezbjeđuje se veza autoputa Bar-Boljare sa koridorom Vc - zaključuje se u saopštenju.

Rok za dostavljanje ponuda je 15. april do 10 sati, a više detalja pogledajte OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.