NavMenu

Ove godine tenderi vredni 111,6 mil EUR za stručni nadzor gradnje 7 velikih infrastrukturnih projekata - U planu i nabavka projekta za završetak Ipsilon kraka

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.02.2024. 10:59
Komentari
Podeli
(Foto: Akhmad Dody Firmansyah1/shutterstock)
U okviru Plana javnih nabavki Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za 2024. godinu, najavljeni su tenderi za stručni nadzor nad 7 velikih infrastrukturinih projekata ukune vrednosti oko 111,6, kao i za projektovanje završetka ipsilon kraka na Koridoru 10. Evo o kojim projektima je reč, kada će biti raspisani tenderi i kolika je pojedinačna procenjena vrednost javnih nabavki:


Auto-put Požega-Kotroman i tunel Kadinjača

Javna nabavka usluga stručnog nadzora nad izgradnjom autoputa Požega-Kotroman i tunela Kadinjača procenjena je na 3,1 milijardu dinara. Tenderi su planirani u 3. kvartalu ove godine, a u planu je okvirni sporazum na 60 meseci, pa je iznos nabavke podeljen je na 6 godina, do 2029.

Auto-put Požega-Užice-Kotroman je deo budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo, a deonica će biti duga 61 kilometar. Planirana su 134 mosta i 27 tunela.

Kada je 2019. postavljen kamen temeljac za izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo, bilo je najavljeno da će auto-put Požega-Kotroman početi da se gradi 2021. godine.

Vrednost je procenjena na 800 mil EUR.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je u u junu prošle godine da se "radi na projektu autoputa Požega-Kotroman, a u toku je rešavanje pitanja finansiranja za tunel Kadinjača".
Kada je reč o tunelu Kadinjača, u martu prošle godine Ministarstvo zaštite životne sredine obavestilo je javnost da je dalo saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje ovog više puta najavljivanog tunela ispod prevoja Kadinjača.

Lokacijski uslovi za ovaj projekat koji će omogućiti da se put od Bajine Bašte do Užica skrati za 6 kilometara izdati su još 2019.

Investicija u gradnju budućeg tunela dugog 1.350 metara iznosi 60 mil EUR. Radove će izvoditi kineska kompanija POWERCHINA, a ranije je najavljivano da se završetak očekuje 2025. godine.


Brza saobraćajnica Osmeh Vojvodine

Nabavka stručnog nadzora nad izgradnjom brze saobraćajnice granični prelaz Bački Breg-Sombor-Kula-Vrbas-Srbobran-Bečej-Kikinda-granični prelaz Srpska Crnja (Osmeh Vojvodine) procenjena je na 4,2 milijarde dinara, a planirana je za 3 kvartal 2024. Okvirni sporazum planiran je na 72 meseca, do 2030. godine.

Izgradnja brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine", u dužini od 185 kilometara počela je sredinom decembra u Bačkom Bregu odakle će se pružati njenja trasa sve do Srpske Crnje.

Saobraćajnica je projektovana je za brzinu od 100 kilometara na sat, a ukupna vrednost projekta procenjena je na dve milijarde evra. Prema najavama, trebalo bi da bude završena do 2028. godine.


Auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad

Javna nabavka usluge stručnog nadzora nad izgradnjom autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad procenjena je na 3,8 milijardi dinara, a predviđena je u 3. kvartalu 2024. godine. U planu je okvirni sporazum na 72 meseca, do 2030. godine.

Planirano je da auto-putem dugim oko 105 kilometara. Čija je izgradnja počela krajem 2023, budu spojeni Beograd, Pančevo, Zrenjanin i Novi Sad i opštine Opovo, Kovačica i Žabalj i da ova saobraćajnica bude završena za pet godina

Dužina auto-puta će iznositi 105,4 kilometra, od čega će poslednjih 5,5 kilometara biti brza saobraćajnica.

Izgradnja autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, koji proglašen za projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju, najavljivana je za 2019, pa 2020, zatim 2021, pa za februar 2022. godine.
Početkom 2020. sa kineskom kompanijom Ćina Shandong International Economic and Tehnical Coorporation Group potpisan je Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju ovog auto-puta.


Obilaznica oko Užica

Tender za stručni nadzor nad izgradnjom obilaznice oko Užica, procenje vrednosti od 200 miliona dinara, okvirno je planiran za 1. kvartal ove godine.

Podsetimo, gradnja obilaznice u dužini od oko 4,8 km, počela je u novembru prošle godine.

Obilaznica sa projektovanom brzinom od 60km/h i dve trake biće povezana sa tunelom ispod Kadinjače i putem prema Republici Srpskoj.


Ugovor o projektovanju i izgradnji vredan 29.8 mil EUR potpisan je sa kineskom kompanijom Power construction corporation of China, a radovi bi prema ranijim najavama trebalo da budu završeni sledeće ove godine.


Pruga Zemun Polje-Nacionalni stadion

Nabavka stručnog nadzora na projektu izgradnje železniče pruge Zemun Polje-Nacionalni stadion procenjena je na 660 miliona dinara, a planirana je za 1. kvartal 2024. Predviđeno je trogodišnje finansiranje posla stručnog nadzora, do 2026. godine.

Vesić u januaru izjavio da će zgradnja pruge duge 18 kilometara, koja će Zemun polje spojiti i sa kompleksom budućeg sajma, aerodromom Nikola Tesla i centrom Surčina, početi ove godine u okviru priprema za Ekspo 2027.

- Tom prugom će se ići brzinom 120 kilometara na sat i ona će biti deo buduće beogradske gradske železnice – naveo je ministar


2. faza izgradnje kanalizacione mreže

U 2. kvartalu ove godine planirano je i raspisivanje javne nabavke stručnog nadzora nad izgradnjom 2. faze kanalizacione infrastrukture u Srbiji . Vrednost posla je procenjena na 1,1 milijardu dinara.

---------------------
Projekat za završetak Ipsilon kraka


Javna nabavka izrade projekta za deonicu autoputa E-75 granični prelaz Kelebija-Petlja Subotica-Jug, procenjena na 116,7 miliona dinara, planirana je 2. kvartal ove godine.

Reč je o takozvanom "ipsilon kraku" Koridora 10, odnosno obilaznici oko Subotice, deonica saobraćajnice od graničnog prelaza "Kelebija" do petlje "Subotica jug"

Na toj deonici, kako stoji na sajtu Ministarstva, ostalo je se završi izgradnja leve trake auto-puta, a vrednost investicije je 950 miliona dinara.
Čitav projekat je inače započet još 1990. godine, a 2017. i 2018. su puštene u saobraćaj deonice na sektorima 2 i 3.
Krajem januara ove godine ministar Vesić je najavio da će "biti završen i Y krak koridora 10 na auto-putu do Kelebije".
----------------------

Ostale projekte u oblasti putne infrastrukture možete pogledati u našoj interaktivnoj mapi OVDE.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.