NavMenu

Turističko naselje Eko katun Štavna na Komovima ide pod zakup - Prodaja ne dolazi u obzir

Izvor: RTCG Utorak, 27.02.2024. 16:24
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Turističko naselje Eko katun Štavna na Komovima, koje je u vlasništvu Opštine Andrijevica, početkom sljedećeg mjeseca biće ponuđeno za zakup na javnoj licitaciji, a eventualna prodaja ili otuđivanje opštinske imovine sasvim sigurno neće biti.

- Ne postoji šansa dok sam ja predsjednik da bude otuđen neki dio opštinske imovine, kakvi god se pritisci radili. Javna licitacija će biti isključivo za zakup na tri do pet godina, sa plaćanjem za svaku godinu unaprijed, pa ko da više - kazao je za Portal RTCG Željko Ćulafić, predsjednik Opštine Andrijevica.

On je dodao da će početna cijena za mjesec biti makar 2.000 EUR, a ne ni dvije hiljade za godinu, koliko je izdavano do sada iz ugovora napravljenog u vrijeme lokalne DPS vlasti.

- To je bilo nečuveno. Hiljadu i po eura je do sada zakupac plaćao godišnje, zvanično. To više neće moći. Makar 24.000 godišnje, na tri do pet godina, i to unaprijed za svaku godinu, pa ko voli neka izvoli. Možda i više, licitacija će biti javna - rekao je Ćulafić.

On je kazao i da je postojala namjera da se preduzeće ustupi na gazdovanje takođe opštinskom preduzeću Park prirode Komovi, koje gazduje hostelom Mojan, ali da su od toga odustali jer smatraju da će izdavanjem Opština ostvariti bolji prihod.

Turističko naselje Eko katun Štavna otvoreno je polovinom jula 2006. godine. Naselje ima deset kućica sa ukupno pedeset ležaja, restoranom i recepcijom, i građeno dvije godine prije toga, uz svresrdnu pomoć Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID-a).

Ukupna investicija, kako je tada saopšteno, iznosila je 243,5 hiljada eura, od čega je USAID posredstvom razvojne organizacije CHF uložio 135,4 hiljade.

Preostali dio sredstava obezbijedili su andrijevička lokalna uprava, Ministarstvo poljoprivrede, Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Elektroprivreda, NVO Komovi i lokalni partneri. Prilikom otvaranja je najavljivano da će ovo naselje imati veliki značaj za Andrijevicu, i da će biti pokretač i model lokalne ekonomije.

Ministarstvo turizma je tada prema najavama trebalo da eko katun Štavna uvrsti u promociju nacionalne turističke kampanje, a Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća da pomogne u obuci osoblja.

Projekat izgradnje turističkog naselja na visoravni Štavna, na Komovima, bio je dio programa podrške lokalnom ekonomskom razvoju CRDA-e koji su finansirale Sjedinjene Američke Države preko USAID-a, a na sjeveru Crne Gore sprovodila američka razvojna organizacija CHF Montenegro.

Bio je to pokušaj da se planisnki masivi Komovi i Bjelasica adekvatnije turistički valorizuje i kroz crogorsko-austrijsko partnerstvo. Austrijanci su ove planine na sjeveru Crne Gore prepoznali takođe kao prirodne bisere.

Već tada se očekivalo da će turističko naselje na Komovima dobiti pravu vrijednost kada se realizuje najavljivani projekat izgradnje putnog pravca od Mateševa do Andrijevice, što je tokom predizbornih tadašnjih kampanja isticano kao prioritetno, ali do sada ostalo nerealizovano.

Od planinskog prevoja Trešnjevik, na starom putu i trasi Andrijevica - Mateševo, naselje je udaljeno svega 4,5 kilometara. Lokalne vlasti, koje je u vrijeme kada je naselje građeno činila opozicija, odnosno dominantno Socijalistička narodna partija, asfaltirale su taj put i to je bio veliki izdatak za siromašnu andrijevičku opštinu.

Onda je, nekoliko godina kasnije, 2011, došlo do promjene lokalne vlasti, i Demokratska patija socijalista je preuzela do tada najmanje zaduženu opštinu i lokalnu upravu sa najmanje radnika u odnosu na broj stanovnika u čitavoj Crnoj Gori, a zatim je počelo i zapošljavanje i privatizacija prirodnih resursa.

U jednom trenutku lokalne vlasti demokartske partije socijalsita su pokušale i da prodaju ovo naselje, uvodeći stečaj, ali je ono ipak ostalo u opštinskom vlasništvu do danas. Poznata je priča i da je od tada do danas na području opštine Andrijevica i malenih rijeka koje vode sa Komova izgrađeno deset malih hidroelktrana. Nedavno je objelodanjeno i da je njihov godišnji prihod četiri miliona eura.

Nakon promjene lokalnih vlasti u avgustu 2020. godine i pada demokaratske partije socijalsita, propala je makar ideja da se nekom od tajkuna proda eko naselje Štavna. U međuvremenu je proglašen i Park prirode Komovi, i ova lokacija iz godine u godinu postaje sve atraktivniji resurs, sa porastom planinskog i seoskog turizma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.