NavMenu

Jelovica sve atraktivnija za ulaganja, ali hoteli predviđeni samo u Andrijevici - Na beranskoj strani nije dozvoljeno graditi velike turističke komplekse

Izvor: RTCG Ponedeljak, 12.02.2024. 16:17
Komentari
Podeli
Jelovica (Foto: Shutterstock/RIVstock)Jelovica
Opština Berana uložiće tokom javne rasprave o novom Porostornom planu Crne Gore primjedbe zbog toga što njenom dijelu teritorije sve atraktivnije planine Jelovice nije predviđena gradnja ni jednog velikog turističkog objekta.

Sagovornik iz Opštine rekao je Portalu RTCG da nije u redu da se na dijelu Jelovice, koji pripada opštini Andrijevica, mogu graditi veliki hotelski kompleksi, dok sa druge strane malene istoimene rijeke koji pripada Beranama, na Jelovici mogu graditi samo vikendice katunskog tipa.

- Tokom donošenja Posebnog prostornog plana za Bjelasicu i Komove u 2010. godini najprije je u nacrtu bilo predviđeno i sa naše strane izgradnja hotela, ali je to onda izbisano, a da se niko iz tadašnjih lokalnih vlasti nije pobunio zbog toga. Tako je nama ostalo da gradimo katune i čuvamo stoku sa ove strane, a sa druge da blješte hotelski rizorti - kaže sagovornik RTCG.

On je objasnio da je to godina kada je lokalnu vlast u Beranama imala Demokratska partija socijalista, i da je potpuno nepoznato iz kojih razloga se oni nisu pobunili kada je iz tog plana koji su radili Kanađani, izbrisana hotelska gradnja na strani Jelovice koja teritorijalno pripada Beranama.

- Možda je to tada izgledalo nevažno ili nisu imali viziju. To je vrijeme kada još nije bio počeo da se gradi put preko Jelovice do Kolašina. Ali sada, kada taj put treba da se otvori, i kada se postavlja pitanje valorizacije turističkih potencijala, pokazuje se kakva je to bila greška - kazao je taj sagovornik iz Opštine Berane.

Javna rasprava o Prostornom planu Crne Gore već je počela, a u Beranama će biti održana 21. februara.

- Novi plan neće dirati u nacionalne parkove. Ali, ova teritorija o kojoj se radi ne pripada NP Bjelasica, što znači da sa te strane nema ograničenja. Pitanje je samo da li ima ograničenja što je ta teritorija obuhvaćena Planom posebne namjene za Bjelasicu i Komove, i da li je to podložno promjeni - rekao je taj sagovornik.

Prema njegovim riječima, ovo je jako važna činjenica ne samo za Opštinu Berane, već i sve građane Berana koji tamo imaju zemljište, bilo da je njihovo odvajkada ili su ga kupovali u posljednjih godinu, dvije kada je počela masovna prodaja zemljišta na ovoj planini i gradnja vikendica.

Menadžer Opštine Berane Marko Lalević je o ovom problemu upoznao poslanike iz Berana, uz molbu da se u državnom parlamentu pridruže zatjevima opštine koju predstavljaju i da traže odobrenje za izmjene prostornog plana na tom dijelu planine Jelovice.

- Ja sam prisustvovao i kontrolnom saslušanju resornog ministra i tom prilikom sam kandidovao ovaj problem, a sve sam taksativno predao poslanicima da i oni sa svoje strane učine što je moguće, kako bi se i Beranama omogućilo da sa svoje strane Jelovice može da planira izgradnju većih objekata - kazao je Lalević Portalu RTCG.

Portal je ranije pisao da u Beranama generalno vlada nezadovoljstvo zbog činjenice da na dijelu planine Jelovice koji pripada ovoj opštini nije dozvoljena niti predviđena nikakva gradnja većih objekata turističkog tipa, poput rizort hotela i naselja.

To je portalu RTCG kazao dobro obaviješten i urbanističko-prostorno verzirani sagovornik, koji je objasnio da je na teritorijama svih drugih opština u prostoru Plana posebne namjene za Bjelasicu i Komove, Kolašinu, Andrijevici i Mojkovcu, to dozvoljeno.

Pitanje gradnje na planini Jelovici kod Berana, kojom prolazi novi regionalni put prema Kolašinu, aktuelizovan je informacijama da su cijene zemljišta na toj planini počele vrtoglavo da rastu.

Tako je Portal RTCG nedavno pisao o tome da je cijena ara zemljišta na Jelovici dostigla i dvanaest hiljada eura, i da se taj skok cijena dešava od kada se najavljuje završetak puta i puštanje u funkciju tunela Klisura, koji je od Jelovice udaljen manje od tri kilometra.

Cijene su se do tada kretale kretale oko hiljadu eura, a samo nekoliko godina ranije, jedan ar mogao se kupiti i za tek trista do četiristo eura.

Jelovica je planina koja je dio masiva Bjelasice. Sa druge strane, prema Kolašinu, već su nikli veliki skijaški i hotelski kapaciteti. U planu je da se sa vrha Bjelasice žičara i gondola spuste i do Jelovice, i da se ova planina učini dijelom velikog skijaškog kompleksa, sa većim brojem skijaških staza i uspinjača.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.02.2024.  |  Industrija, Građevina

Položen kamen temeljac za dogradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu - U novih 9.500 m2 biće uloženo 25 mil EUR

U Nišu je položen kamen temeljac za izgradnju druge faze Naučno-tehnološkog parka u tom gradu, a predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da je zadatak da on bude završen do oktobra 2025. godine. Brnabić je dodala i da će u radove biti uloženo 25 mil EUR, navodi se na sajtu Vlade Srbije. Novi objekat u Nišu, koji će biti izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.