NavMenu

U četvrtom kvartalu prošle godine za kupovinu nekretnina potrošeno 1,7 mlrd EUR, svega 7% plaćeno iz kredita - Trećina novca otišla za "sivo tržište"

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.02.2024. 16:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Narong Jongsirikul/shutterstock.com)Ilustracija
Za kupovinu nekretnina u Srbiji u poslednjem kvartalu 2023. godine potrošeno je 1,7 mlrd EUR, što je za 40% više u odnosu na četvrti kvartal 2019. (pre pandemije) i za 22% manje u odnosu na isti kvartal prethodne godine, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ). Kada je reč o načinu plaćanja, 7% svih prometovanih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je 2 procentna poena manje nego lane.

Od ukupne sume, 534,1 mil EUR dolazi sa delimično regulisanog tržišta (promet nekretnina koje nisu upisane u katastar nepokretnosti). Promet u ovoj oblasi u ukupnoj vrednosti je opao za 8% u poređenju sa istim periodom godinu pre, ali i dalje iznosi 31% od ukupnog prometa u četvrtom kvartalu.

- Pored stabilizacije i smirivanja aktivnosti na tržištu nepokretnosti, u poslednjem kvartalu 2023. godine dolazi do još umerenijeg rasta cena stanova na nivou Republike Srbije - piše u saopštenju RGZ-a.

Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u četvrtom kvartalu 2023. godine iznosio je 32.069 što je za 6,7% više u odnosu na isti kvartal 2019. godine, pre izbijanja pandemije korona virusa i za 14,3% manje nego u četvrtom kvartalu godinu ranije.

Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti zauzima prodaja stanova (871,5 mil EUR), sa učešćem od 51% od ukupno prometovane vrednosti, što je za 4 procentna poena manje nego u četvrtom kvartalu 2022. godine. Za kuće je izdvojeno 134,1 mil EUR (8% od ukupne vrednosti), za građevinsko zemljište 131 mil EUR (8% od ukupne vrednosti), za poslovne prostore 100,7 mil EUR (6% od ukupne vrednosti), za poljoprivredno zemljište 80 mil EUR (5% od ukupne vrednosti).

U Beogradu je zabeležen najveći broj od 7.237 kupoprodajnih ugovora. Najveće cene za stanove su postignute u Beogradu, gde je najskuplji stan prodat na opštini Vračar po ceni od 1.540.000 EUR, što je ujedno i najskuplji kvadrat stana u ovom periodu. Najskuplja kuća prodata je na gradskoj opštini Savski venac (Grad Beograd) za 1.900.000 EUR.

Najskuplje plaćeno garažno mesto u četvrtom kvartalu plaćeno je 63.000 EUR na beogradskoj opštini Stari grad, dok najskuplja cena poslovnog prostora iznosi 7.820.000 EUR i plaćena je na opštini Palilula u Beogradu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.