NavMenu

Aktuelizovana gradnja megakompleksa Singidunum kod Dobanovaca na 2,5 miliona m2 - "Grad u gradu" imaće privredni park za napredne tehnologije, 2.800 stanova, 2 škole, 3 vrtića...

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.02.2024. 14:11
Komentari
Podeli
Lokacija budućeg kompleksa (Foto: Plan detaljne regulacije kompleksa Singidunum, screenshot)Lokacija budućeg kompleksa
Grad Beograd oglasio je javni uvid u Nacrt PDR kompleksa Singidunum kod Dobanovaca, beogradska opština Surčin.

Investitor je preduzeće Singidunum buildings doo Beograd, u stopostotnom vlasništvu holandske kompanije Lamda Development. Beogradska firma u svom vlasništvu ima više od 300 hektara u predmetnom području, a megakompleks će graditi na površini od čak 247,5 hektara, tako da ovaj projekat zapravo predstavlja "grad u gradu".

Plan detaljne je izradila firma Zap doo Beograd, i on je bio na ranom javnom uvidu 2019. godine, a sada je ponovo aktuelizovan.

Planovi detaljne regulacije za dva sektora (1 i 5) izrađena su 2016. godine, a novi plan odnosi se na sektore 2, 3, 4 и 6 i predstavlja drugu fazu projekta kojom će se zaokružiti planski ciklus razrade kompleksa Singidunum, stoji u planskoj dokumentaciji.

Trenutno se na lokaciji nalazi poljoprivredno zemljište, atarski putevi i meliracioni kanali, a u planu je gradnja železnice (putnička železnička pruga Zemunsko polje-Nacionalni stadion) na 4.527 m2, mešoviti gradski centri na 266.000 m2, privredni park na 522.000 m2, komercijalne zone, tri predškolske ustanove na ukupno 25.000 m2, osnovna i srednja škola, kao i dom zdravlja na 300 m2 – ukupno 2,5 miliona m2.

Planirani broj stanovnika u kompleksu je 7.900, i za njih će biti izgrađeno 2.800 stanova. Planirani brj zaposlenih je 9.200.

Privredni park zamišljen je kao kompleks naprednih tehnologija koje objedinjuju istraživanje, trgovinu i logistiku – proizvodne delatnosti, istraživački i naučni centri, logistički centri, skladišta...

U okviru Singidunuma u planu je gradnja većeg broja novih saobraćajnica. Saobraćaj se u stambeno-poslovno-privredni komleks uvodi jednosmernom izlivnom saobraćajnicom kojom se sa Obilaznice Beograda dolazi do kružnog toka 1 u kome se vrši razdvajanje u tri pravca, a jedan od njih je novoplanirana saobraćanica Nova 4 bićekoja će biti kičma Singidunuma i povezati sve sektore.

U kompleksu je planirano i 115 parking mesta duž saobraćajnica i biciklističke staze koje će povezati Singidunum sa okolnim naseljima.

Planirano je povezivanje kompleksa na vodovodnu mrežu, kao i na kanalizaciju kada se formira Batajnički kanalizacioni sistem. U sektoru vodoprivrede predviđena je i gradnja novih kanala.

U planu je i gradnja trafostanice Singidunum (110/10 kV) i gasifikacija kompleksa, a za potrebe grejanja, ali i hlađenja planira se korišćenje geotermalnih toplotnih pumpi, dok, navodi se, sunčeva energija može zadovoljiti samo do 20% potreba za toplotnom energijom.

Čitav kompleks imaće zeleni zaštitni pojas.

Podsetimo, naselje Singidunum pominje se i u Nacrtu plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade železničke pruge od Zemunskog polja do reke Save-Etapa 1-deonica Zemunsko polje-Nacionalni stadion, koji je objavljen jesenas. U tom planu je navedeno da će trasa prolaziti kroz ovaj budući kompleks kod Dobanovaca.

B. P.

stambeno poslovni kompleks Singidunum Dobanovci
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Industrija

Radovi u industrijskoj zoni u Malom Iđošu - Najavljene dve investicije

U Malom Iđošu u toku su radovi u industrijskoj zoni, gde se gradi prva faza saobraćajnice koja je povezana na državni put IIA i koja će se prostirati duž cele radne zone, sa dva kružna toka, što će obezbediti prilaze parcelama sa južne, severne i istočne strane. - Počeli su radovi na prvoj fazi izgradnje saobraćajnice u industrijsko-poslovnoj zoni u Malom Iđošu, koja će dati ozbiljan zamajac u privlačenju domaćih i stranih

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.