NavMenu

Kolašin ove sezone nije doživeo nijedan dan skijanja - Jedini spas veštački sneg

Izvor: Mina Nedelja, 18.02.2024. 16:32
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/biggunsband)
Kolašin ove sezone nije doživio nijedan dan skijanja, ostavljajući turističke radnike s gorčinom zbog najlošije sezone koju pamte, a nedostatak snijega ozbiljno je uticao i na prihode.

Direktor Skijališta Crne Gore, Đuro Milošević, rekao je za Pobjedu da je promet drastično manji u odnosu na prethodnu godinu, naglašavajući da bi investicija u vještački snijeg bila ključna za budućnost.

On je dodao i da očekuju podršku države kako bi prebrodili teškoće.

Milošević je kazao da cijeli Kolašin osjeća posljedice kolapsa turizma, a slično iskustvo gubitaka dijele i vlasnici hotela i privatnog smještaja, uz nadu da će buduće zimske sezone biti osigurane s vještačkim snijegom.

Oni pozivaju na brze akcije i investicije kako bi se izbjegle slične situacije u budućnosti, svjesni da su vještački snijeg i podrška države ključni za opstanak turizma u regiji.

Milošević je saopštio da su u januaru ostvarili samo 18% prometa u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok je za ove dane februara taj postotak tek pet odsto u odnosu na prošlu godinu.

- Ukupni promet za decembar, januar i februar iznosi svega 150 hiljada EUR, dok je prošle godine do 31. marta promet iznosio 1,25 miliona, kada je završena zimska sezona. Ove godine ne očekujemo više od 250 hiljada za cijelu sezonu - naveo je Milošević.

On je rekao da se suočavaju s ozbiljnim problemima u funkcionisanju preduzeća, te da očekuju pomoć države, posebno za isplate zarada zaposlenima.

- Postupak Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) je završen u našu koristi za sva prethodna davanja iz perioda ranijih vlada, pa očekujemo pomoć iz budžeta - kazao je Milošević.

On je podsjetio da je Agencija u decembru 2020. godine pokrenula postupak u vezi s novčanom pomoći od 250 hiljada EUR, koja je data Skijalištima za pripremu zimske turističke sezone 2018. godine, da bi potom obuhvatila i ostale godine.

Početkom 2021. AZK je Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma naložila da ne daje pomoć Skijalištima, dok se ne okonča ispitni postupak. Međutim, u 2021. godini Skijališta dobijaju 1,5 miliona.

AZK je, ipak, ustanovila da je pomoć koju je Vlada dodijelila Skijalištima usklađena sa zakonom o kontroli državne pomoći.

Milošević tvrdi da bi situacija bila potpuno drugačija da je bilo vještačkog osnježavanja i da bi postojanje topova za stvaranje vještačkog snijega omogućilo da se sezona održi koliko-toliko.

- Upoređujući situaciju s drugim skijaškim destinacijama u regionu, poput Jahorine, Kopaonika i Zlatibora, primjećujemo da su upravo zahvaljujući vještačkom snijegu imali uspješnu sezonu. Iako nijesu imali prirodni snijeg, uspjeli su da produže sezonu i privuku goste zbog vještačkih staza. I u decembru i januaru smo imali perioda s temperaturama ispod nule koji su omogućavali proizvodnju tehničkog snijega - saopštio je Milošević.

On je podsjetio da problem loše zimske sezone ne pogađa samo Skijališta, već i vlasnike privatnog smještaja, hotela, restorana i kafića, zbog čega se sledeća zima ne smije čekati bez topova za vještački snijeg.

- Prošle godine je počeo postupak. Javna nabavka je završena i trebalo je da se krene sa radovima, međutim bilo je problema sa mještanima, tako da očekujem da će nadležni riješiti taj problem i da će se krenuti u prvu fazu vodosnabdijevanja, odnosno dovođenja vode do skijališta. Vodovod i Opština Kolašin rade projektni zadatak preko Uprave za kapitalne projekte - objasnio je Milošević.


Vlasnici manjih hotela i privatnog smještaja u Kolašinu dijele slično iskustvo loše sezone, ističući da su ove zime doslovno ostali bez gostiju. Nedostatak posla postao je tako ozbiljan da su se našli u nemogućnosti da isplate zarade radnicima, dodatno pogoršavajući ekonomsku situaciju u zajednici.

Vlasnik hotela Čile, Predrag Bulatović, kazao je da je zažalio zbog odluke da otvori hotel tokom zime, s obzirom na katastrofalne rezultate. Taj hotel raspolaže sa 15 soba i pruža uslugu noćenja s doručkom, ali i pored toga nije bilo gotovo nikakvih posjeta, čak ni tokom novogodišnjih praznika.

Bulatović je naveo da su imali samo jednu grupu inspektora koji su boravili u hotelu deset do 15 dana, ali da to nije bilo dovoljno da pokrije troškove poslovanja.

On smatra da je ova sezona najgora koju pamti u 40 godina iskustva.

- Ubuduće, Kolašin ne smije dočekati zimu bez vještačkog snijega - poručio je Bulatović.

Privatni smještaj Rakočevića, Lidije i Ljubiše, takođe je ostao prazan. Sve što su imali rezervisano za februar je otkazano, uprkos tome što su očekivali goste iz različitih đelova zemlje, poput Beograda i Novog Sada, kao i grupe koje su planirale boravak od po neđelju dana.

Za Ljubišu Rakočevića ovo je najgora sezona koju pamti i ističe da se ne sjeća da na Bjelasici nije palo pola metra snijega, što dodatno potencira težinu situacije.

- Desio se najgori mogući scenario. Najgora sezona za mojih 60 godina. Sve je propalo, a treba vraćati kredite, troškovi su veliki. Trebalo je pripremiti ogrjev. Sve smo pripremili i sve džaba - kazao je Ljubiša Rakočević.

On smatra da bi se, da je postojao sistem za vještačko osnažavanje, moglo spasiti čak 80% sezone.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.