NavMenu

Vesić: Tražićemo drugu boju tablica za električna vozila i popuste za putarine, parking...

Izvor: eKapija Ponedeljak, 05.02.2024. 11:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Joel_420/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije usvojila je Uredbu koja reguliše državne subvencije za kupovinu električnih vozila. Za razliku od prošlih godina, ove godine biće subvencionisana kupovinu isključivo električnih vozila, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

- Ova odluka je posledica politike Vlade Republike Srbije koju sprovodimo moja koleginica Irena Vujović i ja koja podrazumeva promociju i podršku električnim vozilima - napisao je Vesić na svom zvaničnom Facebook profilu.

U narednom periodu, podsetio je ministar, čeka nas usvajanje više zakona koji regulišu drumski prevoz i bezbednost saobraćaja.

- Ministarstvo na čijem sam čelu zastupaće tezu da su električnim vozilima potrebne tablice u drugoj boji kako bi se ovim vozilima omogućili popusti prilikom plaćanja putarine, parkinga i drugih obaveza - rekao je.

Dodao je da je izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji uvedena obaveza da svako četvrto parking mesto u rezidencijalnim zgradama i treće u poslovnim objektima moraju da imaju električne punjače. Uvedena je obaveza da sve benzinske pumpe na auto-putevima i brzim saobraćajnicama moraju da imaju jedan punjač za električna vozila na četiri mesta za punjenje.

- Pored toga, na srpskim autoputevima u toku je postavljanje 16 elektro punjača a još sedam će biti postavljeno na novootvorenim deonicama. Tako ćemo imati 23 nova elektro punjača na postojećih osam. Prošle nedelje je završen tender u JP Putevi Srbije za izbor partnera za postavljanje najmanje 80, a najviše 320 elektro punjača na 16 postojećih odmorišta. Biće to prave zelene oaze sa solarnim panelima na kojima će vozači eletričnih automobila moći ne samo da napune bateriju svog vozila već i da odmore i naprave pauzu u vožnji - naveo je Vesić.

Istakao je i da je bilo "mnogo protivnika ovih promena posebno u našem preduzećima, ali moraće da se prilagode vremenu koje dolazi."
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Pošta Srbije pokrenula novu internet prodavnicu ePost Shop

Pošta Srbije saopštila je danas da je pokrenula novu elektronsku prodavnicu ePost Shop, što je njena druga elektronska komercijalna usluga za tri godine. Elektronske prodavnice, kako je istaknuto, omogućavaju brzu, jednostavnu i sigurnu kupovinu poštanskih i komercijalnih proizvoda. Prodavnici se pristupa na internet stranici https://epostshop.posta.rs, a usluge prodaje robe na daljinu pružaju se fizičkim i pravnim licima na teritoriji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.