NavMenu

Nobelovci pozivaju EU da zbog klimatskih promena ublaži pravila o genetskoj modifikaciji

Izvor: Tehnologija hrane Utorak, 23.01.2024. 11:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adam Nixon/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska unija treba da ublaži stroga pravila o genetskoj modifikaciji i dozvoli naučnicima da razvijaju useve koji mogu da izdrže "klimatsku vanrednu situaciju", navodi se u otvorenom pismu 35 dobitnika Nobelove nagrade i više od 1.000 naučnika.

Odbor Evropskog parlamenta za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane će naredne sedmice glasati o predlogu Evropske komisije da se nove genomske tehnike izuzmu iz evropskih propisa o zabrani GMO, a naučnici su pozvali poslanike da svoje odluke usklade sa naučnim napretkom i da glasaju za tu tehnologiju.

U pismu poslatom evroparlamentarcima 19. januara. naučnici su istakli da bi nove genomske tehnike mogle da učine useve otpornijim na bolesti i ekstremne vremenske prilike koje postaju sve snažnije kako se planeta zagreva.

Naučnici su istakli da bi nova pravila pomogla poljoprivrednicima da smanje upotrebu pesticida i veštačkog đubriva, dodajući da se za neke biljke koje je teško uzgajati konvencionalnim sredstvima, kao što su voće, vinova loza i krompir, koriste neki od najštetnijih pesticida u EU.

Oni su dodali da konvencionlne metode uzgoja useva otpornih na klimatske promene traju predugo, godinama, pa čak i decenijama.

- Nemamo to vreme u doba klimatske vanredne situacije - napisali su.

Slanje pisma je organizovala ekološka neprofitna organizacija WePlanet, a među potpisnicima su naučnice Emanuela Šarpentje i Dženifer Doudna koje su dobile Nobelovu nagradu za svoj izum Crispr "genetske makaze", alat za modifikaciju DNK, psiholog Stiven Pinker i filozof Piter Singer.

Ekološke grupe se uglavnom snažno protive nastojanjima da se menja genetski kod biljaka i drugih organizama, iz straha za njihovu bezbednost i zbog opasnosti od neželjenih posledica.

Zagovornici novih tehnologija tvrde da su takvi rizici mali u poređenju sa poznatim opasnostima gubitka biodiverziteta, klimatske krize i gladi.

Naučnici su u pismu istakli da nove genomske tehnike mogu da pomognu u postizanju održive poljoprivrede, bezbednosti hrane i inovativnih medicinskih rešenja.

- Evropski parlament može da odbaci mrak anti-naučnog straha i umesto toga da gleda ka svetlu prosperiteta i napretka - zaključeno je u pismu.

Jedna manja grupa naučnika je u decembru objavila otvoreno pismo u kojem izražava protivljenje izmeni propisa o novim genomskim tehnikama jer se ne može garantovati bezbednost životne sredine i zdravlja ljudi, tražeći da sve biljke sa izmenjenim genima podležu obaveznoj proceni rizika od slučaja do slučaja, podsetio je Gardijan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.