NavMenu

Tether kriptovaluta koja se sve više koristi za pranje novca

Izvor: Biznis&Finansije Utorak, 16.01.2024. 12:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexa from Pixabay)Ilustracija
Tether, glavni igrač u prostoru kriptovaluta, izazvao je zabrinutost kao jedan od primarnih načina plaćanja koji koriste perači novca i prevaranti u jugoistočnoj Aziji, upozoravaju UN, piše Fajnenšel tajms.

Prema izveštaju koji je objavila kancelarija UN-a za drogu i kriminal, Teterov kripto token, poznat kao USDT, je centralni deo rastuće industrije prevara.

Prevarantske šeme uključuju taktike poput uspostavljanja lažnih ljubavnih veza kako bi se pridobilo poverenje žrtava, navodeći ih na prenos znatnih iznosa, poznatije kao "svinjokolj".

Agencije za sprovođenje zakona i finansijske obaveštajne službe primetile su brzi rast korišćenja naprednih timova za pranje novca specijalizovanih za nelegalnu upotrebu USDT-a, navodi se u izveštaju UN. Uloga kriptovalute u tim nedopuštenim aktivnostima naglašena je evolucijom kriptovalute i drugim tehnološkim napretkom.

Izveštaj UN Tether naglašava dugogodišnju praksu među grupama organizovanog kriminala u jugoistočnoj Aziji – korišćenja kockarnica na crnom tržištu za pranje nezakonitih sredstava. Platforme za online kockanje, posebno one koje rade ilegalno, postale su popularan način pranja novca temeljenog na kriptovaluti, a Tether je preferirani izbor.

Džeremi Daglas iz Kancelarije za drogu i kriminal Ujedinjenih nacija ističe pojavu paralelnog bankarskog sistema koji je omogućio organizovani kriminal putem novih tehnologija. Primećuje da je širenje neregulisanih online kockarnica, zajedno s upotrebom kriptovaluta poput Tethera, pojačalo kriminalni ekosistem u regiji.


Tetherov digitalni token, stabilkoin vezan za američki dolar, ističe se kao najveći te vrste, s približno 95 mlrd USD u opticaju. Izveštaj UN-a o Tetheru takođe pominje nedavne uspešne napore vlasti u demontiranju mreža za pranje novca koje upravljaju nezakonitim sredstvima Tethera, uključujući operaciju u Singapuru koja je prošlog avgusta vratila 737 mil USD u gotovini i kriptovalutama, prenosi portal Seebiz.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.