NavMenu

Zgodne za plaćanje - Potrošači sve više koriste kriptovalute

Izvor: Promo Subota, 09.12.2023. 09:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Geralt)Ilustracija
Novo globalno istraživanje "Velika platežna igra: ko pobeđuje? Studija o tome kako kupujemo i plaćamo", koju je sproveo Arlington Research za Kaspersky, pokazuje stavove potrošača o kriptovalutama

Potrošači se oslobađaju straha od kriptovaluta, a put ka normalizaciji predvode gejmeri, pokazalo je novo istraživanje kompanije Kaspersky. Prema rezultatima, 81% gejmera trenutno poseduje digitalnu valutu, a 55% ispitanika opisuje sebe kao "veoma upućene" ili "izuzetno upućene u kriptovalute".

Još jedno upečatljivo otkriće je da se jaz u znanju o ovoj temi između muškaraca i žena smanjio od 2022. Studija je takođe otkrila da skoro polovina potrošača veruje da su kriptovalute budućnost kupovine i da bi ih rado koristili kao opciju plaćanja u svakodnevnom životu - 38% ispitanika bi koristilo kriptovalute za kupovinu namirnica.

Globalna istraživanja potvrđuju da postoji veoma visok nivo svesti o kriptovalutama: 92% ispitanika je čulo za njih, a 50% i razume kako funkcionišu. Širom sveta, glavna asocijacija na kriptovalute je da su one "budućnost novca", mada su neke zemlje i dalje skeptične. Zato je kompanija Kaspersky sprovela opsežno istraživanje u cilju boljeg razumevanja ponašanja i stavova ljudi o korišćenju kriptovaluta.

Kaspersky je ustanovio da je nivo poznavanja potrošača o kriptovalutama značajno porastao, kao i poverenje u njihovu upotrebu. Više od polovine ispitanika (55%) pohvalilo se da su "veoma" ili "izuzetno upućeni" u digitalnu valutu. U odnosu na prošlu godinu, smanjio se jaz između polova i sada 41% žena kaže da znaju mnogo o kriptovalutama, u poređenju sa 46% muškaraca. Gejmeri su posebno upućeni - čak 81% anketiranih poseduje kriptovalute.

Prema rezultatima studije, skoro polovina svih ispitanika veruje da će kripto plaćanja postati uobičajen izbor za onlajn kupovinu (44%), a 40% bi ih više koristilo kada bi im se pružilo više mogućnosti. Osim što je većini (87%) zgodno da plaćaju digitalnim novcem onlajn, većina ispitanika (86%) se čak oseća komforno da na isti način plaća u fizičkoj prodavnici.

Gejmeri su, naravno, skloni kupovini predmeta kao što su video-igre (65%), kao i predmete i nadogradnje u igri (47%), ali 54% će ih koristiti i za kupovinu gejmerske opreme poput specijalnih tastatura - na primer, možete kupiti posebne volane, ručice menjača i pedale za trkačke igre. Mnogi koriste kriptovalute za kupovinu odeće (46%) i namirnica (38%).

Zanimljivo je da su, ipak, manje spremni da kriptovalutama kupe predmete izuzetno visoke vrednosti kao što su kuća (24%) ili automobili (31%).

Što se tiče zabrinutosti i rizika vezanih za kriptovalute, 43% ispitanika kao glavne rizike navodi velike oscilacije vrednosti i prevare. To odbija deo korisnika, pa 15% ispitanika nije sigurno kako da adekvatno zaštite kriptovalutu, zbog čega je manje verovatno da će je koristiti.

- Rezultati našeg istraživanja pokazuju da je razumevanje kriptovaluta poraslo u poslednjih nekoliko godina. Sada je više od polovine ispitanika (55%) uvereno da su izuzetno ili veoma upućeni u digitalni novac. Mi podržavamo potrebe kripto zajednice tako što dodajemo posebne zaštitne funkcije našim sveobuhvatnim bezbednosnim rešenjima kao što je Kaspersky Premium, pa naši klijenti mogu da rade sa kriptovalutama bez rizika za svoj novac i lične podatke u sajber prostoru - komentariše Marina Titova, potpredsednica za Consumer Product Marketing u kompaniji Kaspersky.

Kompletan izveštaj "Velika platežna igra: ko je pobednik? Studija o tome kako kupujemo i plaćamo" pročitajte ovde.

Pored ovoga, Kaspersky je u novembru sproveo istraživanje "Tamna strana Crnog petka: dekodiranje sajber pretnji u najvećoj šoping sezoni u godini", posvećeno spamu i fišingu tokom Crnog petka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.