NavMenu

U Rumuniji protest vozača kamiona i poljoprivrednika

Izvor: Beta Ponedeljak, 15.01.2024. 08:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: lamblukas/flickr.com)Ilustracija
Vozači kamiona i poljoprivrednici protestovali su juče u Rumuniji, zbog poreza koje smatraju previsokim, blokiranjem saobraćaja na periferiji gradova i na granici sa Ukrajinom, zemljom koju optužuju za gubitak svojih prihoda.

- Određeni propisi više nisu finansijski održivi - rekao je novinarima neimenovani predstavnik prevoznika Danut Andrus, dodajući da će se protest nastaviti "sve dok vlasti ne shvate svoju nesposobnost".

Rumunski vozači kamiona žale se na previsoke stope osiguranja i poreze, ali i na previše dugo čekanje za prelazak granice.

Poljoprivrednici zahtevaju od vlade da ubrza isplatu subvencija i traže kompenzaciju posle suše i gubitaka prihoda povezanih sa otvaranjem evropskog tržišta za ukrajinsko žito.

Ruska blokada ukrajinskih crnomorskih luka pretvorila je Rumuniju u čvorište za tranzit ukrajinskog žita, posebno kroz luku Konstanca.

Nezadovoljstvo je počelo da se ispoljava u sredu kroz razne akcije, a juče su izvedene akcije na obilaznicama nekoliko gradova, uključujući i Bukurešt.

Nemačka je takođe pogođena protestima poljoprivrednika zbog smanjenja njihovih poreskih olakšica.

U Poljskoj prevoznici blokiraju prelaze ka Ukrajini od novembra, žaleći se na "nelojalnu konkurenciju".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.