NavMenu

Milenijalci menadžeri traže veće plate, besplatan ručak i teretanu u kancelariji da ne bi više radili od kuće

Izvor: Blic Četvrtak, 11.01.2024. 09:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: StartupStockPhotos from Pixabay)Ilustracija
U pokušaju da ubede radnike da je putovanje u kancelariju da bi obavljali isti posao vredno njihovog truda, poslodavci nalaze nove trikove. Snabdevaju radna mesta boljim aparatima za kafu, kao i najnovijom tehničkom opremom.

Međutim, lideri koji žele da se i milenijalci menadžeri vrate na funkciju u kancelarije, moraće ozbiljno da podignu ulog.

To je prema Chartered Management Institute (CMI), koji je anketirao preko 1.000 menadžera svih uzrasta u Ujedinjenom Kraljevstvu i otkrio da će oni mlađi od 35 godina najverovatnije ispuniti zahtev svog šefa da rade u kancelariji ali sa listom zahteva.

U zamenu za povratak na stari način rada i posao, najnovija generacija koja je ušla u menadžment očekuje od svog šefa povećanje plate da bi se vratila u kancelariju pet dana u nedelji, u poređenju sa samo 19% menadžera starijih od 55 godina.

Ako to ne uspe, više od jednog od četiri mlada menadžera bi želelo da im se putovanje subvencioniše ili da njihov poslodavac pojača beneficije u kancelariji, poput besplatnih ručkova i teretane na licu mesta.

Menadžeri mlađi od 35 godina takođe će najverovatnije zahtevati redovna timska druženja, u zamenu za pretanak rada na daljinu; u međuvremenu, oni mlađi od 55 godina su znatno verovatnije očekivali fleksibilnije radno vreme u poređenju sa šefovima bejbi bumera.

- Veliki deo ove fleksibilnosti je vođen porodičnim obavezama i mlađi od 35 godina, to je grupa koja će najverovatnije imati tek decu i zbog toga treba da rade fleksibilnije - rekao je Entoni Pejter, direktor u CMI, za Blumberg.

Sve u svemu, menadžeri u Britaniji bi očekivali veću prosečnu platu od 12% ako bi ih zamolili da rade u kancelariji puno radno vreme, pokazalo je istraživanje. U međuvremenu, za 13% ispitanika to je bilo potpuno ne - ništa ih ne bi vratilo u kancelariju pet dana u nedelji.

Pošto je broj slobodnih radnih mesta i dalje na vrhunskom nivou, Pejnter je istakao da radnici, posebno oni na visoko traženim ulogama, i dalje imaju moć da se cenkaju sa šefovima.

- Ako želite da zaposlite za ključne pozicije, onda će neizbežno doći do pregovora oko toga da li možete da ispunite očekivanja ljudi koje želite da zaposlite - dodao je Pejnter.

Izvršni direktori koji misle da će se osoblje tiho vratiti poslu u kancelariji mogu biti razočarani.

Radnici ne žele tek tako da se odreknu fleksibilnosti od vremena koronavirusa.

Štaviše, istraživanja dosledno sugerišu da će hibridne radne mogućnosti porasti 2024. godine, povećavajući moć radnika da se suprotstave strogim kompanijskim pravilima.

Prosečan oglas za posao na globalnom nivou u 2023. zahtevao je samo jedan do dva dana rada u kancelariji, prema izveštaju za 2023. koji je uzeo u obzir skoro 3 miliona oglasa i 30.000 radnika.

Broj oglasa u kojem je navedeno hibridno radno vreme uvećava se i prema podacima LinkedIna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.